Novo sojenje Hildi Tovšak se lahko začne

Za goljufijo EU so Karel Bogatin, Marijan Volmajer in družba Rimske terme v stečaju krivdo priznali. Tovšakova ne.

Objavljeno
25. april 2013 12.55
Hilda Tovšak
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki je zaradi drugih postopkov v celjskem preiskovalnem priporu, je sodnico Romano Gradič zjutraj obvestila, da se današnjega predobravnavnega naroka za goljufijo EU pri gradnji Rimskih term ne želi udeležiti.

Sodnica je zato postopek proti njej izločila in se bo začel 17. maja.

Soobtoženi goljufije za preveč prikazano delo v višini do 3,5 milijona evrov iz evropskega sofinanciranja, torej direktor Vegradovega projekta v Rimskih Termah Karel Bogatin, nadzornik gradbišča Marijan Volmajer in zastopniki družbe Rimske terme v stečaju, pa so s tožilcem specializiranega oddelka Stanislavom Pintarjem sklenili sporazum o priznanju krivde.

Dogovorili so se, da Bogatin dobi kazen zapora 1 leta in 4 mesecev, ki mu je ne bo treba odslužiti, če bo opravil dela v javno korist v obsegu določenega števila delovnih ur. Volmajer si je s priznanjem krivde prislužil pogojno zaporno kazen 6 mesecev s preizkusno dobo enega leta, družba Rimske terme pa denarno kazen, ki pa je ne bo
mogoče izreči, ker so Rimske terme v stečajnem postopku.

Zagovornik Hilde Tovšak, odvetnik Boris Kanduti, je poskušal današnji narok prekiniti, da bi Hilda Tovšak vendarle prišla nanj in pojasnila, zakaj se naroka ni želela udeležiti. Kanduti je dejal, da je tožilstvo v sodelovanju s policijo že v prejšnjem postopku opravljalo policijske pogovore z osebami iz Vegrada, ki jih je obramba predlagala za priče v preiskavi, s čimer je bila obramba onemogočena. Sodnica Gradičeva tega ni upoštevala.

Po zaključku naroka je Kanduti dejal, da so pogajanja o morebitnem priznanju s tožilcem Pintarjem imeli, da pa Tovšakova ni mogla pristati na vrsto in obseg svoje odgovornosti v zadevi Rimske terme.

Kot smo izvedeli neuradno, je Pintar za priznanje krivde Tovšakovi ponudil 6 let zapora.