Novo sojenje zvezdi resničnostnega šova

Fahrudin Čaušević Faki, ki še ni pravnomočno obsojen za prejšnje kaznivo dejanje, spet na zatožni klopi

Objavljeno
21. februar 2017 17.28
faki 12
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana - »Nisem kriv. Ne morem priznati nekaj, česar nisem storil,« je dejal 33-letni Fahrudin Čaušević Faki, ki so ga iz pripora pripeljali na predobravnavni narok pred sodnico Ireno Škulj Gradišar. Obtožen je velike tatvine, saj naj bi s prijateljem vdrla v stanovanje v Ljubljani z namenom, da odneseta denar in vredne predmete.

Fahrudina Čauševića Fakija, sicer zmagovalca in dobitnika 50.000 evrov vredne nagrade resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek, so na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali iz pripora, kjer je od 9. novembra lani. Takrat ga je na Viču prijela policija, saj naj bi približno pol ure prej dva moška poskusila izpeljati veliko tatvino v stanovanjskem bloku na Cesti Dolomitskega odreda. Vlomila sta v stanovanje z namenom, da odneseta denar in vrednejše predmete, pravi obtožnica. Storilca sta se na dejanje dobro pripravila, saj sta se najprej spustila po prezračevalnem jašku kletne garaže v notranjost stanovanjskega bloka, kjer sta iz kleti odšla v 5. nadstropje, se po aluminijasti lestvi, ki sta jo imela s seboj, vzpela skozi vzdrževalni jašek na streho bloka, od koder sta se spustila na teraso stanovanja in potem v stanovanje.

Ko sta brez plena odšla iz stanovanja in iz bloka, ju je pri vhodu hotel ustaviti eden od stanovalcev bloka, ki je v garaži videl, da je odstranjena zaščitna ograja na odprtini za zrak. Poklical je upravnika, policijo in sostanovalca, potem pa zagledal dva moška - eden je imel zložljivo aluminijasto lestev, oba pa sta imela obraza pokrita z maskami z odprtinami za oči -, ki sta začela bežati. Potem se je eden ustavil in stanovalca pošprical s solzivcem. Moška v temnih oblačilih, ki sta bežala iz bloka, je videl tudi drugi sosed.

Obtoženi Faki, ki sicer čaka na izid pritožbe v drugem kazenskem postopku - za goljufijo, rop in veliko tatvino - zanika kaznivo dejanje velike tatvine in trdi, da je bil v tem času pri tašči. »Fahrudina Čauševića so prijeli blizu kraja kaznivega dejanja, le kakšnih 200, 300 metrov stran,« pravi njegov zagovornik Andrej Baraga, ki opozarja, da bi bilo malo verjetno, da bi obtoženi, če bi izpeljal očitano kaznivo dejanje, ostal v bližini. Poleg tega pa bodo tudi varnostne kamere, ki so na hodniku bloka posnele dva moška, pokazale, da ne eden ne drugi ne ustrezata konstituciji in obleki, ki jo je takrat nosil Fahrudin Čaušević Faki, pravi obramba.

Tožilstvo trdi drugače, tako kot policistki, ki sta obtoženega prijeli in med ugotavljanjem identitete ugotovili, da je že zaveden kot storilec tatvin. Pri njem so našli tudi radijsko zvezo, rokavice, črno podkapo z izrezom za oči in svetilko, oblečen pa je bil v temno trenirko in temno jakno, kar ustreza opisu, ki sta ga dala stanovalca bloka.
Sojenje se bo začelo konec marca, ko bodo začeli zasliševati kakšnih 12 prič, med drugim tudi strokovnjaka Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki bo potrdil ali zavrgel obtožbe o sledeh solzivca na obleki obtoženega, in drugega strokovnjaka, ki bo potrdil ali zavrgel trditev o posnetkih obtoženega na nadzornih kamerah bloka.