Novogoričani na sodišče po Jankovićev denar

Družba Composita, v solasti Damijana Jankovića, stanovanjskemu skladu občine dolguje skoraj 900.000 evrov

Objavljeno
21. januar 2013 20.14
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Ljubljansko sodišče bo 1. februarja začelo obravnavati tožbo, v kateri stanovanjski sklad novogoriške občine družbo Composita v solasti Damijana Jankovića toži za 878.248 evrov. Gre za 45 odstotkov kupnine za 17 parcel v Rožni Dolini, ki jih je Composita od sklada kupila že leta 2008.

Composita, ki je v stoodstotni lasti Jankovićeve Electe, ima že več kot leto dni blokiran transakcijski račun, Novogoričanom pa je doslej plačala le 55 odstotkov celotne kupnine. Preostanek v višini 878.248 evrov se je družba zavezala plačati v desetih dneh po pridobitvi gradbenega dovoljenja za komunalno opremo na kompleksu OPPN Rožna Dolina 3 – Liskur. Poleg tega bi Composita morala z novogoriško občino skleniti pogodbo o opremljanju, ki bo določila vse obveznosti investitorjev gradnje objektov na območju OPPN Rožna Dolina 3 in ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Doslej družba Composita ni izpolnila nobenega od navedenih dogovorov. Z vprašanjem, kako poteka pravdni postopek med stanovanjskim skladom in Composito, se je svetnica SDS Patricija Šulin obrnila na direktorico sklada Natašo Leban. Po mnenju Šulinove »ni pričakovati, da bo družba Composita plačala drugi del kupnine, prav zato pa je zaustavljeno gradbeno območje v Rožni Dolini, torej Liskur«.

Janković še brez  gradbenega dovoljenja


Na stanovanjskem skladu novogoriške občine pravijo, da so na Okrožno sodišče v Ljubljani že septembra 2011 vložili tožbo proti družbi Composita za plačilo preostalega dela kupnine. V začetku lanskega leta je Composita odgovorila na tožbo, kjer prereka tožbene navedbe in pravno nadziranje, priznava sklenjeno kupoprodajno pogodbo ter navaja, da plačilo 45-odstotnega deleža kupnine še ni zapadlo.

To je za Delo včeraj potrdil tudi Damijan Janković. Dejal je, da še niso pridobili gradbenega dovoljenja za kompleks OPPN Rožna Dolina 3 – Liskur. »Plačilo drugega obroka kupnine zapade ob pridobitvi gradbenega dovoljenja,« je dejal Janković.

»Do današnjega dne nas Composita ni obvestila o pridobitvi gradbenega dovoljenja. Na podlagi navedenega je očitno, da so vsi razlogi za nepridobitev dovoljenja izključno na strani družbe Composita. Zakaj dovoljenja še ni pridobila, ne vemo,« pravijo v stanovanjskem skladu novogoriške občine, kjer trdijo, da so na družbo še pred vložitvijo tožbe naslovili številne pozive k izpolnitvi vseh zavez iz pogodbe, a so bili pri tem brez uspeha.

Neuspešen predlog mediacije

Okrožno sodišče v Ljubljani je januarja lani pravdni stranki povabilo k mediaciji. »Zaradi smotrnosti postopka smo soglasje za mediacijo podali. Tega pa ni storila nasprotna stran, tako da mediacija ni bila izvedena. Takoj ko nas je sodišče s tem seznanilo, smo na pristojno sodišče poslali urgenco oziroma poziv za prednostno obravnavanje zadeve,« pravijo v skladu.

Na vprašanje Dela, ali ima sklad na sodiščih napovedano še kakšno drugo obravnavo zaradi neporavnanih obveznosti katerega drugega kupca parcel, je Nataša Leban odgovorila: »Tekoče poslovanje stanovanjskega sklada ni obremenjeno z nikakršnimi zaostalimi odprtimi obveznostmi do dobaviteljev ali obveznostmi iz drugih zadev. Decembra smo tudi uspešno končali prenos 32 stanovanj s SGP na sklad, kar do zdaj ni uspelo nikomur na območju občine.«