Novomeški kriminalisti z več kazenskimi ovadbami

Osumljenec je zaradi blokade bančnega računa plačila za storitve preusmeril na račun 45-letne osumljenke.

Objavljeno
26. februar 2014 13.55
ace/preiskave MOL
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Novo mesto − Novomeški kriminalisti so na tamkajšnje okrožno tožilstvo podali več kazenskih ovadb zaradi kaznivih dejanj kršitev pravic delavcev in oškodovanja upnikov. Ovadeni so dva samostojna podjetnika in tri odgovorne osebe podjetja, ki se ukvarja s posredovanjem delavcev.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da je 48-letni samostojni podjetnik, ki se ukvarja s proizvodnjo gradbenih izdelkov, oškodoval upnike za več kot 568.000 evrov, so sporočili iz novomeške policijske uprave.

Podjetnika so ovadili tudi za 49 kaznivih dejanj

Osumljenec je zaradi blokade bančnega računa preusmeril plačila za storitve na račun 45-letne osumljenke in z njeno pomočjo poplačal samo nekatere upnike. Omenjeno osumljenko so ovadili za pomoč pri storitvi kaznivega dejanja.

Podjetnika so ovadili tudi za 49 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev, saj za svoje zaposlene ni plačeval socialnih prispevkov in akontacije dohodnine. Neporavnanih je bilo za več kot 86.000 evrov prispevkov.

Podobno je po navedbah novomeške policijske uprave ravnal tudi 66-letni osumljenec, samostojni podjetnik z dejavnostjo proizvodnje in trgovine. Kriminalisti so ugotovili, da je zaradi blokade bančnega računa plačila za storitve preusmeril na bančni račun 35-letnega osumljenca.

Opravil je tudi prenos osnovnih sredstev na račun družbe, kjer je 35-letni osumljenec odgovorna oseba. Upnikom je s tem povzročil premoženjsko škodo za več kot 190.000 evrov.

Osumljenci so stari med 23 in 44 let

Omenjenega 66-letnega osumljenca so ovadili tudi zaradi 11 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev. Tudi v tem primeru gre za neplačevanje prispevkov. Neporavnanih je bilo za okoli 10.000 evrov.

Zaradi kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev so kriminalisti ovadili tudi tri odgovorne osebe gospodarske družbe, ki se ukvarja s posredovanjem delavcev.

Osumljenci, stari med 23 in 44 let, za zaposlene prav tako niso plačevali prispevkov. Neporavnanih prispevkov in drugih dajatev je bilo v osmih mesecih za več kot 150.000 evrov. Kriminalisti so še ugotovili, da bi družba lahko plačala obveznosti, vendar so bila denarna sredstva na računu družbe porabljena za druge namene.

V vseh osumljenih družbah je inšpekcijski pregled opravil novomeški davčni urad in o nepravilnostih obvestil kriminaliste, so še sporočili iz novomeške policijske uprave.