Novomeški Romi policijo obtožujejo, da jih ni zaščitila pred nasiljem

V soboto je nekaj članov družine Brajdič, domnevno zaradi kraje drv, napadla skupina neznancev.

Objavljeno
27. marec 2013 12.45
Posodobljeno
27. marec 2013 12.45
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – V romskem naselju Brezje zelo odmeva akcija novomeških policistov in petih prebivalcev iz trebanjske občine, ki so pri družini Brajdič menda našli ukradena drva. Sledilo je fizično nasilje, zaradi katerega so policisti štirim Romom začasno odvzeli prostost.

Da se v javnosti ovrže vsak sum o »nedolžnosti vpletenih Romov«, so ti danes sklicali tiskovno konferenco in novinarjem hiteli pripovedovati, kako so jih brez vsakega najmanjšega vzroka neznanci napadli, in to kar v navzočnosti policista in policistke, za povrhu pa še v njihovem naselju.

Drago Brajdič - Đoko je dejal, da so ga z grabljami udarili po glavi, mu izbili dva zoba in ga pustili nezavestnega ležati na tleh. Domnevno sta jih skupila tudi njegova žena in komaj 13-letni nečak. Tudi Stane Brajdič je dejal, da jih je pošteno dobil od prišlekov, da policista nista ukrepala, in ko je videl še sina ležati na tleh, je bil »zgrožen in prestrašen«.

Na vprašanje Dela, zakaj bi skupina mož od drugod, ki jih menda ne poznajo, iskali drva prav pri njih in jih za nameček še napadli brez vzroka, Romi niso znali pojasniti. Niti o skladovnici drv, ki so jih menda nakradli v gozdu pri Rdečem Kalu, niso vedeli ničesar. »Ramboti so kar prišli in nas pretepali, policija pa ni ukrepala,« so dejali.

Policisti so skopi z izjavami

Na novomeški policijski upravi so povedali, da sta v soboto okoli 13. ure policista v romskem naselju Brezje preverjala okoliščine kaznivega dejanja tatvine lesa iz gozda, to pa so hoteli Romi preprečiti. Štirim napadalcem, starih 21, 25 in 51 let, ter mladoletniku so novomeški policisti, skladno z določili zakona o kazenskem postopku, odvzeli prostost.

Na podlagi pridobljene odredbe sodišča so policisti opravili tudi hišne preiskave in našli več kosov orodja in predmete, ki bi bili lahko uporabljeni pri storitvi kaznivega dejanja. Zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi so osumljence ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novo mesto.

V Brezju je potekala prava vojna

Po naših informacijah sta se policista v Brezje pripeljala s službenim vozilom, oškodovanec Marjan Trunkelj in njegovi štirje sopotniki pa z avtomobilom znamke BMW X6. Policist je prišel do lesene barake pri stanovanjski hiši Draga Brajdiča - Đoke, kjer so bila zložena drva, toda Brajdič je začel vpiti, naj z njegove zemlje nemudoma odidejo, policistoma je tudi grozil.

Medtem je do Trunklja (ta je svoja drva prepoznal) in njegovih sopotnikov pristopil Stane Brajdič - Domi in jih začel pozivati k pretepu. Policista sta se postavila med Trunkljovo skupino in Rome, toda Samo Brajdič je policista poškropil s solzivcem in ga tako za nekaj časa onesposobil. Medtem ko je policistka klicala okrepitev, se je vnel pretep, pri čemer so razburjeni Romi uporabili lesene kole, grablje, vile, kovinske palice, sekiro in avtomobilsko dvigalko.

Drago Brajdič se ni umiril in je grozil še policistki in jo odrinil, toda dama se ni pustila in je napadalca poškropila s solzivcem. Ko si je policist le nekako opomogel, je poskušal pretepače umiriti. Toda za vogalom hiše je slišal moža, ki kliče na pomoč, češ da ga nekdo hoče ubiti. Policist je izvlekel pištolo, a je ni uporabil.

Trunkelj in njegovi pajdaši so se nekako ubranili Romov, se usedli v avtomobil in z vzvratno vožnjo pobegnili na državno cesto Novo mesto–Mirna Peč. Stane Brajdič je z ošiljenim kolom suval policistko v predel trebuha in vpil, da bo pobil vse policiste. Tudi Iztok Brajdič - Demsi je grozil policistu z železno palico. Preden sta se policista odpeljala, so Romi brcali in tolkli tudi po službenem vozilu.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc je o »nasilju policije nad Romi« obvestil predsednike države, vlade in državnega zbora. Predsednica Zveze Romov za Dolenjsko Dušica Balažek pa se je zavzela za umiritev zadeve in hkrati napovedala, da bo zveza Romom stala ob strani, če bodo ti poiskali pravno pomoč.