Novost pri vplačevanju letne dajatve za uporabo vozil

Dajatev preko plačilnega naloga bo od 14. decembra potrebno vplačati vsaj dan pred iztekom veljavnosti prometnega dovoljenja.

Objavljeno
22. november 2011 20.24
Posodobljeno
22. november 2011 20.24
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Direkcija RS za ceste, ki je zadolžena za organizacijo pobiranja letne dajatve za uporabo vozil, ki se jo plačuje ob registraciji motornega vozila, registriranega v Republiki Sloveniji opozarja, da je sistem vplačevanja letne dajatve preko plačilnih nalogov spremenjen.

Po novem bo možno letno dajatev vplačati samo po predračunu s točno določenim sklicem za neko vozilo, ki ga določi program MRVL. Šele, ko bodo uporabniki dajatev vplačali, bodo avto lahko registrirali oziroma podaljšati prometno dovoljenje.

Ker sistem prenaša podatke z zamikom, na direkciji za ceste opozarjajo, da morajo lastniki dajatev plačati vsaj dan pred iztekom veljavnosti prometnega dovoljenja, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da ne prometnega dovoljenja ne bodo mogli podaljšati. Predračun lahko lastniki vozil pridobijo na vseh registracijskih organizacijah ter preko spletnih strani e-uprave.

Sistem so se na direkciji za ceste odločili spremeniti, ker so v preteklosti naleteli na več ponarejenih plačilnih nalogov in dokazil o plačilu letne dajatve pri registraciji vozila.

Trenutno še tečeta stari in novi sistem vzporedno, po 14. decembru pa bo v veljavi samo novi sistem, opisan zgoraj.

V primeru plačila dajatve z gotovino ali kartico ostaja sistem plačevanja nespremenjen.