Policija preiskuje delitev denarja za Pomurje

Natančna ocena škode do zaključka preiskave gotovo ne bo znana, a ta po prvih ocenah presega milijon evrov.

Objavljeno
19. oktober 2011 09.52
Posodobljeno
19. oktober 2011 09.58
Tanja Starič, 
Mario Belovič, notranja politika; Mitja Felc, kronika
Tanja Starič, 
Mario Belovič, notranja politika; Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Policisti so danes navsezgodaj opravili 13 hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti, tudi v vladni službi za lokalno samoupravo. Kriminalisti so prvič prišli v prostore vlade na Gregorčičevi. Ves dan so preiskovali pisarno državnega sekretarja Andreja Horvata, ki je že ponudil odstop.

Preiskave so potekale do poznih večernih ur, v njih pa je sodelovalo 68 policistov in kriminalistov. Zasegli so dokumentacijo in kopirali računalniške trde diske, iskali pa so vse pogodbe, sklenjene v okviru zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Spomnimo: pogodbe, sklenjene s podjetji Pribinovina (okrog sto tisoč evrov), Oikos (milijon evrov) in Pristop (okrog 600.000 evrov), je zaradi domnevnih nepravilnosti zamrznila nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan.

Premier Borut Pahor je zaradi očitkov o možnem konfliktu interesov poročilo o izvajanju zakona o Pomurju posredoval Komisiji za preprečevanje korupcije, ta pa je nato spomladi predlagala Horvatovo razrešitev s tega projekta. Pahor je priporočilo upošteval, Horvat pa prav zaradi suma korupcije ni postal poslanec SD v evropskem parlamentu.

Dva pridržana

Preiskava se je danes zvečer nadaljevala na Horvatovem domu na Ptuju. Danes je bil pridržan tudi Goran Milošević, vodja podjetja Pribinovina. Preiskava je potekala tudi v domžalskem podjetju Oikos, direktor Jurij Kobal pa je na prostosti, saj je na poti v tujini. V Pristopu pa so zagotovili, da pri njih preiskave ni bilo.

Državni sekretar v vladni službi za lokalno samoupravo Bojan Suvorov je potrdil, da kriminalisti preiskujejo delitev sredstev za pomoč Pomurju, in dodal, da zaposleni dajejo vso podporo preiskovalcem.

Škoda: milijon evrov

Uradne informacije so bile, kot ponavadi, skope. Robert Črepinko, pomočnik direktorja NPU, je povedal, da gre za sum kaznivega dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (zagrožena zaporna kazen je od enega do osmih let). NPU ni potrdila, da je osumljenec Andrej Horvat, Goran Milošević in Jurij Kobal pa naj bi bila osumljena sostorilstva.

Natančna ocena škode do zaključka preiskave gotovo ne bo znana, a ta po prvih ocenah presega milijon evrov. Današnje hišne preiskave so bile del devetmesečnega predkazenskega postopka, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. V njih je sodelovalo kar 68 policistov in kriminalistov. V razkrivanju spornih poslov so kriminalisti sodelovali s protikorupcijsko komisijo, davčno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja.

Iz kabineta predsednika vlade so popoldne sporočili, da je premier Borut Pahor danes sprejel odstop Andreja Horvata z mesta državnega sekretarja, ki mu ga je ta ponudil že v ponedeljek. Uradno ga bo jutri razrešila še vlada. Stranka SD pa je danes sporočila: »Naše stališče je vedno bilo in tudi danes ostaja enako: pred zakonom smo vsi enaki.«