NPU zaradi koncesij ovadila Žiga Turka in Boruta Rončevića

Turk ovadbe natančno ne pozna, ve pa, »vlada v zvezi s koncesijami ni sklenila nič nezakonitega«.

Objavljeno
11. februar 2014 19.00
Posodobljeno
11. februar 2014 19.00
lvu vlada
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Zaradi zlorabe uradnega položaja so kriminalisti NPU ovadili nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka in nekdanjega direktorja direktorata za visoko šol Boruta Rončevića, poroča POP TV.

Rončević naj bi kot direktor direktorata za visoko šolstvo po naročilu tedanjega ministra Turka pogoje razpisa za koncesije za posamezne študijske programe priredil tako, da bi jih dobile točno določene fakultete. Rončević je z eno izmed njih - Fakulteto za medije - tudi lastniško povezan. Fakulteta za medije je namreč v solasti Inštituta za interdisciplinarna in aplikativna raziskovanja, katerega soustanovitelj je bil Rončević.

Turk je za omenjeno televizijo povedal, da je seznanjen s preiskavo tega primera, vsebine ovadbe pa natančno ne pozna. »Vem pa, da vlada v zvezi s koncesijami ni sklenila nič nezakonitega in nič, kar ne bi bilo v javnem interesu,« je poudaril.

Vlada Janeza Janše, v kateri je bil Turk minister, je sicer dan po tem, ko ji je bila v parlamentu izglasovana konstruktivna nezaupnica in je torej lahko opravljala le tekoče in nujne posle, sprejela odločitev o razpisu koncesij za študijske programe in ga dan kasneje tudi objavila. Prejemniki so bili izbrani le nekaj dni pozneje, 13. marca pa so že bile izdane odločbe za koncesije, čeprav je šlo za programe za šolsko leto 2014/2015.

Vlada Alenke Bratušek je nato mesec dni po prevzemu oblasti ugotovila, da so podeljene koncesije v škodo državi, zato je pravobranilstvo v njenem imenu vložilo tožbo na upravno sodišče. Sodišče je ugotovilo neustavnost in nezakonitost ter koncesije razveljavilo.

Rončević je v odzivu na ovadbo zapisal, da lahko šaljivo citira Lukšičev komentar interpelacije zoper aktualnega šolskega ministra Jerneja Pikala, in sicer, da »ovadba ni le lažniva, pač pa tudi zelo gnila.«

Odločitev je sedaj v rokah tožilcev, ki se bodo tudi odločili, ali bodo zahtevali tudi sodno preiskavo.

***

Objavljamo zahtevo po objavi popravka na članek, ki smo ga objavili na Delo.si, z naslovom NPU zaradi koncesij ovadila Žiga Turka in Boruta Rončevića.

Visoka šola za proizvodno inženirstvo ni vplivala na pogoje razpisa za koncesije

Novinarka Pi.K. je objavila članek z naslovom: »NPU zaradi koncesij ovadila Žiga Turka in Boruta Rončevića,« v katerem je zapisala, da so si dobrih pet milijonov evrov razdelile tri vnaprej izbrane zasebne fakultete, za katere so bili prirejeni razpisi tako da so jih dobile točno določene fakultete.

Visoka šola za proizvodno inženirstvo je eden od treh visokošolskih zavodov, ki jim je bila v postopku podeljena koncesija, zato se odzivamo na netočne izjave in namigovanja v članku z naslednjimi pojasnili:

1) Dobrih pet milijonov evrov si ni razdelil nihče. Upravno sodišče RS je odpravilo odločbo Vlade o podelitvi koncesij vsem zavodom, ki jim je prejšnja Vlada podelila koncesije tik pred iztekom mandata.

2) Razpis za podelitev koncesije za področje 52 - tehnika ni bil takšen, da bi razpisne pogoje izpolnjevala zgolj Visoka šola za proizvodno inženirstvo. Razpisnim pogojem so ustrezali in se nanj prijavili tudi drugi prijavitelji.

3) Kot dekan Visoke šole za proizvodno inženirstvo zagotavljam, da se nikoli nisem s komerkoli dogovarjal glede pogojev za podelitev koncesiji. Dr. Rončeviča in dr. Turka osebno sploh ne poznam in z njima nisem nikoli na kakršenkoli način komuniciral o čemerkoli.

Glede na navedena dejstva so namigovanja, da so bili pogoji razpisa prilagojeni tako, da je bila Visoka šola za proizvodno inženirstvo vnaprej izbrana za podelitev koncesije, neresnična, žaljiva in škodljiva. Za razpis za podelitev koncesij smo izvedeli iz objave na spletni strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Ker je šola ustrezala pogojem, se je nanj prijavila.

Ustanovitelj visoke šole je javni zavod Regijsko študijsko središče, delujemo na pobudo 29 občin Savinjske regije in regijskega gospodarstva. Na izjemno pomembnih področjih orodjarstva, predelave polimernih gradiv in trajnostnega proizvodnega inženirstva smo ena od vodilnih ustanov, ki lahko nudi razvojno podporo slovenski industriji.

doc. dr. Gašper Gantar

Dekan VŠPI