NPU preiskuje lastninjenje Etre 33

Preiskovalci in kriminalisti opravljajo 33 hišnih preiskav. Med njimi je tudi nekdanje vodstvo Kada in Soda.

Objavljeno
16. marec 2017 11.32
vidic policija
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in kriminalisti zaključujejo 33 hišnih preiskav, ki so jih danes opravljali na območju Policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica. Iščejo dokaze o storitvi kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete, povezane s prodajo Etre 33 (danes Kolektor Etra).

Iz Kolektorja so sporočili, da so zjutraj sedež koncerna Kolektor v Idriji ter Kolektor Etro v Ljubljani obiskali preiskovalci NPU. »Predmet preiskave je Kolektor Etra oziroma procesi lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini. Kolektor, ki je družbo Etra 33 kupil leta 2010, in zaposleni v koncernu Kolektor niso preiskovanci v tej preiskavi,« so sporočili.

Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj, ki so povezani z različnimi gospodarskimi posli v zvezi s prevzemom Etre, med njimi gre za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami, s katerimi so nezakonito pridobili šest milijonov evrov.

Hišne preiskave opravljajo v poslovnih prostorih in pri fizičnih osebah. Po naših informacijah so preiskovalci med drugim obiskali nekdanjega direktorja Soda Marka Pogačnika, nekdanjega predsednika uprave Kada Tomaža Toplaka, nekdanjo predsednico nadzornega sveta Kada in nekdanjo državno sekretarko Andrijano Starino Kosem, nekdanjega lastnika Etre 33 Borisa Pipana in direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca. Nihče od preiskanih ni bil pridržan.

Tudi iz Kolektorja Etre so sporočili, da pri njih poteka hišna preiskava: »Preiskava se nanaša na obdobje v letih 2007 in 2008 in ni v ničemer povezana s sedanjimi lastniki oziroma zaposlenimi v tem podjetju. Podjetje sicer posluje odlično in v skladu z vsemi zastavljenimi strateškimi cilji. Nobeden od obstoječih lastnikov oziroma vodstva podjetja ni osumljenec v postopku preiskave. Nadaljnjih informacij do zaključka postopka ne dajemo.«

Kriminalisti so bili tudi na sedežu Perutnine Ptuj, iz katere so sporočili, da s preiskovalci sodelujejo korektno. Preiskava je povezana s pridobivanjem poslovne dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb. »Družba Perutnina Ptuj, d. d., ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed članov uprave družbe Perutnina Ptuj, d. d., nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od članov uprave družbe ne potekajo hišne preiskave. Družba nemoteno posluje,« zatrjujejo v družbi.

Iz policije pa sporočajo, da predkazenski postopek poteka proti 17 osumljenim fizičnim osebam, povezan je z več kaznivimi dejanji zlorabe položaja ali pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katera je predpisana kazen zapora do osem let. Zastarajo pa šele po 20 letih.

Preiskovalci so sume teh kaznivih dejanj zaznali v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, za katera so opravljali hišne preiskave maja 2016. Sicer pa v preiskavi sodelujejo tudi s tujimi preiskovalnimi organi. Podatke, ki so jih dobili od njih so že analizirali.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, v preiskovalnih dejanjih pa sodeluje skupno 140 kriminalistov.

Kad in Sod sta 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodala družbi Sarini, ki jo je prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Leta 2010 pa so delnice Etre 33, ki je bila nekaj časa delničarka Perutnine Ptuj, kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing.