O najemu stavbe za NPU bo znova odločalo sodišče

Višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo Damjanu Lahu, zato bodo morali ponoviti sojenje.

Objavljeno
06. julij 2015 17.02
Damjan Lah na sodišču
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Damjan Lah, ki ga je okrajno sodišče junija lani oprostilo očitkov zlorabe položaja v postopku pridobivanja poslovnih prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), bo moral spet pojasnjevati svojo vlogo v spornem poslu.

Ker je pisni odpravek sodbe po mnenju višjega sodišča pomanjkljiv, je to oprostilno sodbo na pritožbo tožilstva razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Tožilstvo Lahu očita, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v postopku pridobivanja poslovnih prostorov za NPU nezakonito dajal prednost Ram Investu, podjetju Igorja Jurija Pogačarja. Po prepričanju tožilstva je bil kot generalni sekretar na ministrstvu vmesni člen med strokovnimi službami in vodstvom ministrstva, ki je vodil postopek izbire lokacije za NPU, zato je bil o njem najbolje obveščen in je tudi odločilno vplival na končno izbiro. Kot dokaz za to tožilstvo navaja, da je o stavbi na Dimičevi kot o najprimernejši za NPU govoril že mesece, preden je bila opravljena končna analiza vseh prispelih ponudb. Lah se je domnevno vnaprej dogovoril s Pogačarjem o oddaji prostorov in ceni za kvadratni meter, članom skupine za materialno premoženje pa je menda dajal navodila, da je bil postopek izbire ponudnika izveden tako, da je bil izbran Ram Invest. S tem je menda Pogačarjevemu podjetju omogočil korist, deloval pa je v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države, vztraja tožilstvo. Obramba pa je trdila, da Lah kot generalni sekretar na ministrstvu ni bil uradna oseba, ni imel tovrstnih pooblastil in tudi ni takih pooblastil nanj prenesla takratna ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, postopki pa so bili menda pravilno izvedeni.

Primer dobila nova sodnica

Sodnica Tanja Lombar Jenko je menila, da Lahu ni mogoče očitati zlorabe položaja, med drugim tudi zato, ker objekt na Dimičevi ni bil izbran zaradi njegovega nezakonitega ravnanja, prav tako ni mogla zaključiti, da je družbi Ram Invest omogočil pridobitev premoženjske koristi. Po mnenju sodišča so bili postopki izvedeni skladno z veljavnimi predpisi, odločitev je bila sprejeta pred tem, ko naj bi Lah po mnenju tožilstva vplival na izbiro, objekt na Dimičevi pa se je izkazal za najustreznejšega med ponujenimi.

Čeprav bi morala ponovno sojenje izpeljati ista sodnica, so primer Lah v ponovljenem postopku v skladu s sodnim redom dodelili sodnici Vesni Drvarič. Ker Lombar Jenkova obravnava zadevo Patria, so ji na sodišču zaradi zahtevnosti oziroma obsežnosti zadeve namreč ustavili pripad zadev. »Nova sodnica bo sojenje začela nemudoma; točnega datuma, kdaj bo zadeva razpisana, pa v tem trenutku še ni mogoče napovedati,« pojasnjujejo na okrajnem sodišču.