O sporni podelitvi frekvenc na sodišču

Obtožba zoper Mirka Tuša je pravnomočna, datum naroka še ni znan.

Objavljeno
07. julij 2015 17.37
acr*MIRKO TUS
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Obtožba, ki jo je specializirano tožilstvo vložilo zoper lastnika celjske trgovske verige Mirka Tuša in štiri soobtožene zaradi sporne podelitve radijskih frekvenc mobilnemu operaterju Tušmobil, je potem, ko je senat zavrnil ugovore obrambe, pravnomočna. Kdaj se bo začelo sojenje, še ni znano.

Pisali smo že, da je ljubljansko okrožno sodišče na zahtevo tožilstva uvedlo sodno preiskavo zoper štiri fizične in dve pravni osebi zaradi očitkov v zvezi s podeljevanjem koncesij za mobilno telefonijo v letu 2006 oziroma 2008. Mirku Tušu in njegovi (zdaj že nekdanji) družbi Tušmobil (aprila jo je prevzel Telemach) tožilstvo očita dajanje podkupnine nekdanjemu prvemu možu državne agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomažu Simoniču, tega pa bremeni zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu pred leti brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje. Apek naj bi bil namreč Tušmobilu dodelil frekvence v frekvenčnem pasu 1800 MHz, potem pa še frekvenco za UMTS.

V sodni preiskavi so se poleg Tuša in njegove družbe Tušmobil ter Simoniča zaradi pomoči pri dajanju podkupnine znašli še Gorazd Lukman in njegovo podjetje GM Invest ter Miha Vodopivec, šef družbe Vopex iz Postojne, ki Tuševim trgovinam dobavlja kruh in slaščice. GM Invest je bil v zadevo vpleten tako, da je bila hiša v Piranu, ki je končala v lasti Simoniča, najprej v lasti Tuševih družb, nato pa je njeno lastništvo prešlo na GM Invest. Poleti 2008., tri mesece po tem, ko je Tušmobil prišel do radijskih frekvenc, se je kot lastnik dveh stanovanj v njej vpisal Simonič; pozneje ju je z občino zamenjal za drugi dve stanovanji.

A se tožilstvo po končani sodni preiskavi ni odločilo za nadaljnji pregon družbe GM Invest, tako da je obtožbo vložilo (le) zoper Tuša, Simoniča, Vodopivca in Lukmana ter pravno osebo Tušmobil.

Simoniča je sicer takratna vlada z mesta direktorja Apeka razrešila že novembra 2009, kot razlog pa navedla kršenje določb zakona in predpisov, povezanih z brezplačno podelitvijo frekvenc za mobilno telefonijo UMTS družbi Tušmobil. Simonič je po sodni poti dosegel razveljavitev vladnega sklepa, a ga je vlada z mesta direktorja agencije znova razrešila maja 2010.

Datum naroka bo znan jeseni

Kriminalisti so februarja 2011 izvedli več hišnih preiskav, med drugim tudi na sedežu Apeka v Ljubljani in v prostorih Tušmobila. Ljubljanski kriminalisti so predkazenski postopek vodili od marca 2010 do oktobra 2011.

V predkazenskem postopku je bilo tedaj po podatkih, ki so zakrožili v javnosti, ugotovljeno, da naj bi bila uradna oseba, torej Simonič, zlorabila uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc v letu 2006. Simonič naj bi bil nato osumljen še sprejemanja podkupnine v vrednosti približno 80.000 evrov pri dodelitvi koncesije za uporabo UMTS-frekvenc, kar naj bi se zgodilo leta 2008. Razpis je bil tega leta objavljen tik pred božičem in se je nanj prijavil le Tušmobil, v Apeku pa so tedaj pojasnjevali, da so frekvenco Tušu zagotovil brezplačno, ker drugih interesentov ni bilo. V zameno za to pa je menda Mirko Tuš Simoniču, kot so ugotavljali preiskovalci, za nagrado menda podaril stanovanje v Piranu in več mobilnih telefonov.

Tožilstvo je zahtevalo uvedbo sodne preiskave 1. februarja 2012, preiskava je bila uvedena 6. junija 2013, sklep o uvedbi preiskave pa je postal pravnomočen 7. novembra 2013. Po končani preiskavi je tožilstvo vložilo obtožbo 18. marca letos. Zoper obtožbo so bili vloženi ugovori, ki pa jih je zunajrazpravni senat zavrnil, tako da je postala obtožnica pravnomočna. Kot so nam povedali na ljubljanskem okrožnem sodišču, datum predobravnavnega naroka še ni znan in bo znan predvidoma jeseni.

Za kaznivo dejanje jemanja podkupnine je sicer predpisana kazen zapora do osem let, za kaznivo dejanje dajanja podkupnine do pet let, za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pa do osem let zapora.