O »strahopezdljivosti« poslanca spet na sodišču

Sojenje humoristu. Tone Fornezzi - Tof se na sodišču zagovarja zaradi razžalitve in obrekovanja Jožeta Tanka.

Objavljeno
23. oktober 2014 18.38
lvu UWTC
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Med mediacijo so mi rekli, naj plačam in me ne bodo kazensko preganjali, sicer me bodo. To pomeni, da se v tej državi lahko izogneš kazenskemu postopku, če imaš denar,« nam je povedal Tone Fornezzi - Tof, ki ga na predlog poslanca SDS Jožeta Tanka preganja tožilstvo.

Poročali smo že, da bo dolg jezik humorista in novinarja Toneta Fornezzija - Tofa oziroma njegovo podjetje Studio T, d. o. o., zaradi prispevka Strahopezdljivec Tanko stal tri tisočake, tako je decembra lani odločilo ljubljansko okrajno sodišče. Tof je prepričan, da ni storil ničesar narobe, in v to se je namenil prepričati tudi višje sodnike.

In Tof, ki se je v postopku zastopal sam, je na Višje sodišče v Ljubljani res vložil tožbo. Zanimalo nas je, kdaj bo višje sodišče odločalo o njegovem primeru, a kot kaže, sploh ne bo. »Sporočamo vam, da je Višje sodišče v Ljubljani pritožbo, ki jo je vložil Anton Fornezzi, 25. avgusta 2014 zavrglo kot prepozno,« nam je sporočila Maša Švigelj iz urada predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani.

A Tof s tem primerom še ni opravil, danes je moral spet na sodišče. Tokrat v vlogi obtoženega, saj je tožilstvo zaradi spornega zapisa zoper njega vložilo obtožbo zaradi razžalitve in obrekovanja (tožilstvo je prevzelo pregon, ker je Tanko uradna oseba). Tof je opozoril, da bi se očitno lahko temu izognil, če bi prostovoljno poravnal Tankov odškodninski zahtevek, a tega ni nameraval storiti.

Tudi sodnici Lei Habjanič je želel Tof danes pojasniti, da je šlo za javni odmev na skrajno nesramen nastop Jožeta Tanka, v katerem je žalil predsednika države ob odločitvi, da odlikuje Tomaža Ertla. A ga je ta ustavila in mu pojasnila, da bo imel možnost zagovora drugič, predobravnavni narok je namreč namenjen le morebitnemu priznanju krivde in podaji dokaznih predlogov.

Tožilstvo je zanj v primeru priznanja krivde za vsako kaznivo dejanje predlagalo izrek 30 dnevnih zneskov in enotno kazen 60 dnevnih zneskov, kar bi v Tofovem primeru zneslo približno 2800 evrov denarne kazni.

A Tof ni priznal krivde, prav tako ni imel nobenih dokaznih predlogov. Pojasnil je, da so mu takrat ljudje poslali veliko protestnih sporočil – ta je le strnil v vest in jo objavil. »Vsebino lahko pokažem, a pošiljateljev ne bom izdal,« je povedal o tem, kakšne dokaze namerava predlagati. Tof se tudi v tem postopku zagovarja kar sam.

Tof je v prispevku, ki je bil na spletni strani toftop.si objavljen leta 2009, med drugim zapisal, da je Tanko »opozicijski govedar, Janševo trobilo, čefurski hlapec, da je Srbom povsod lezel v rit, da je zaveden postal šele po osamosvojitvi, da je strahopezdljivo čuval svojo rit in se skrival v varnem zavetju, nato pa se razglasil za junaka in da bi največ storil za državo, če bi zaprosil za politični azil v Albaniji«.

Tožilstvo je v zapisu prepoznalo znake kaznivega dejanja razžalitve, zaradi trditev, kaj oziroma česa Tanko med osamosvojitvijo ni počel, pa tudi obrekovanja.

Že med pravdo je Tof povedal, da se z vsebino prispevka strinja in prizna le to, da je bilo v njem nekaj grobih izrazov, ki pa resnice ne spremenijo. »To je bil odziv na Tankove žalitve, ki je znan po tem, da rad žali vse, ki niso v njegovi stranki,« je povedal in na vprašanje, ali se mu zapis ne zdi žaljiv, odgovoril, da »gre za rahlo žaljiv odziv na Tankovo žaljivo izjavo in da se klin s klinom izbija«. Tanko je v tem postopku tudi vložil premoženjsko pravni zahtevek v višini 3000 evrov.