O Zidarjevem zdravju za zaprtimi vrati

Sodišče ugotavlja, ali Ivan Zidar zaradi okvarjenega zdravja res ne more spremljati sodnega procesa.

Objavljeno
31. januar 2014 16.53
opis
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Nobeno presenečenje ni, da propadli gradbeni baron Ivan Zidar danes ni sedel na zatožno klop, saj je posebna komisija izdelala mnenje, da je predvsem njegovo psihično zdravje tako okvarjeno, da ni zmožen sodelovati na sojenju. Je pa sodnica zaslišala štiri člane zdravniške komisije, ki so izdelali mnenje.

Kot že večkrat do zdaj, je ob začetku sojenja zagovornik Boštjan Kogovšek senatu izročil zdravniško opravičilo za obtoženega 75-letnega Ivana Zidarja. Podpisala sta ga Zidarjev osebni zdravnik Rok Lokar in izbrani psihiater Mladen Vrabič. Oba sta bila sicer prav zaradi stalnih zdravniških opravičil zaslišana v nekem drugem postopku, kjer se nekdanji prvi mož SCT sojenja prav tako zaradi domnevno krhkega zdravja sojenja ne udeležuje, saj se je okrožna sodnica želela prepričati, če so opravičila utemeljena.

Psihiater Vrabič je takrat med zaslišanjem precej po ovinkih pojasnjeval Zidarjevo zdravljenje (diagnozam se je zaradi navzočnosti javnosti izogibal), a so v oči precej zbodla pojasnila, da je Zidar vsak dan pri njih na terapijah, ki potekajo tudi kot pogovori, Vrabič pa med drugim ni vedel niti, da se je Zidar v času zdravljenja preselil, kdo točno zanj skrbi doma, kdo ga vsak dan pripelje v bolnišnico in kdo domov ...

Kaj so predsednici tričlanskega senata okrožnega sodišča Vesni Podjed danes izven glavne obravnave povedali štirje od petih (psihiatrinja Martina Tomori se je zaradi odsotnosti opravičila) članov komisije za izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki so zapisali, da obtoženi Ivan Zidar ni zmožen sodelovati na sojenju, še posebno zaradi slabega psihičnega zdravstvenega stanja, zaradi izključitve javnosti ni znano. Z razkritjem podrobnosti o Zidarjevem zdravstvenem stanju je izpolnjen eden redkih zakonskih pogojev, da se javnost napoti iz razpravne dvorane. Ker zadnja pisna dopolnitev izvedenskega mnenja »še ne prinaša sklepa o tem, ali je Zidar sposoben oziroma nesposoben spremljati obravnave«, je sodnica sklenila izvedence zaslišati, nato pa bo sprejela odločitev o nadaljevanju postopka.

Sporni posli v Fiesi

Ivan Zidar je po očitkih tožilstva s pomočnikoma Jožefom Andrejašičem in Stanislavom Černetom pri preprodaji zemljišča zagrešil kaznivo dejanje zlorabe položaja ter sebi in ženi omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi.

Spomnimo, da je tožilstvo 4. avgusta 2009 vložilo obtožnico zaradi domnevno sporne preprodaje zazidljive parcele oziroma nekdanjega počitniškega doma SCT v Fiesi, poleg Zidarja sta se v obtožbi znašla še Stanislav Černe iz podjetja SCT Primorska in Jože Andrejašič, direktor podjetja Adriaing.

Odvetnik prepričan, da je škoda precej večja

Zidarju očitajo zlorabo položaja ali pravic. Leta 2006 je kot predsednik uprave SCT prodal nepremičnino v njegovi lasti družbi Adriaing za 345.518 evrov. Pri določitvi prodajne cene niso bili upoštevani stroški, nastali v zvezi s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, in so znašali 122.549 evrov. Ker je družba Adriaing to nepremičnino čez šest dni za enako kupnino prodala Zidarju in njegovi ženi, tokrat kot fizični osebi, je Zidar tako sebi in ženi omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v najmanj tem znesku.

Pooblaščenec SCT, d. d., v stečaju Mitja Pavčič je na sojenju Zidarju in soobtoženima pri preprodaji parcele v Fiesi proti Zidarju vložil premoženjskopravni zahtevek. Odvetnik Pavčič je ocenil, da je pri poslu nastala škoda v višini približno 806.000 evrov, kar je precej več, kot očita tožilstvo.