Ob močnem deževju norel skoraj 200 km/h

Če bi povprečno hitrost zunaj naselja zmanjšali za 1 km/h, bi se število nesreč zmanjšalo za približno 2 odstotka.

Objavljeno
30. julij 2015 23.33
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Mariborski policisti so danes dopoldne med nadzorom prometa na pomurski avtocesti izmerili, da je 27-letni voznik osebnega avtomobila Audi A5 vozil s povprečno hitrostjo 197,23 kilometrov na uro.

Državljana Romunije so zasledili na izven naselja Cerkvenjak, kjer je hitrost vožnje omejena na 110 kilometrov na uro.

Cesta je bila ob ugotovljeni kršitvi mokra in spolzka, prav tako je bila zaradi močnega dežja vidljivost omejena.

Policisti so vozniku na kraju izrekli globo 1200 evrov, njen polovični znesek je voznik tudi plačal. Za takšen prekršek je predpisan tudi odvzem devetih kazenskih točk.

Kot opozarjajo policisti, nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. »Pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj
trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti,« je povedal Miran Šadl iz PU Maribor.

Poudarjajo, da bi z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti  lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 odstotke.

Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 odstotka.

Policija poziva voznike, da prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.