Ob pravočasni pomoči bi pretepeni Horvat preživel

Smrt je povzročil skupek vseh poškodb, ki jih je staknil med pretepom v lokalu, truplo je na Pohorju našel gobar.

Objavljeno
16. april 2014 17.37
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Pravočasna medicinska pomoč bi preprečila smrt oziroma bi ga ohranila pri življenju,« meni patologinja Vesna Štitić, ki je opravila obdukcijo trupla 43-letnega Davorina Horvata. Tega je peterica obtoženih hudo pretepla, ga odpeljala na Pohorje, v gozdu pa ga je mrtvega našel gobar.

Patologinja je povedala, da je Horvat utrpel zlom reber, raztrganino trebušne prepone, zlom nosu, razpočne rane levega očesa, ustnic in obrvi, izbili pa so mu tudi en zob. »Lahko oseba, ki utrpi take poškodbe samostojno hodi?« je zanimalo tožilca Izidorja Rojsa (obtoženi namreč trdijo, da je šel Horvat sam v gozd, kjer je umrl). »Da.« »Ali hoja takšne osebe odstopa od normalne hoje?« »Zaradi bolečin se to verjetno vidi,« je menila patologinja. »Lahko teče?« »Težko, ker mora dihati s polnimi pljuči.« »Lahko samostojno sede, se skloni? »Da, a z velikimi težavami.«

»Kot vzrok smrti ste navedli poškodbeni šok,« je zasliševanje patologinje začel odvetnik prvoobtoženega Denisa Leskovarja Franci Šošterič. »Utrpel je več poškodb, posamezne so lahke, posamezne pa hude. Za nobeno od poškodb ne morem reči, da je povzročila smrt, a v skupnem delovanju so povzročile poškodbeni šok oziroma zlom mikrocirkulacije in okvaro vitalnih življenjskih funkcij,« mu je pojasnila izvedenka.

»Iz vašega mnenja izhaja, da je imel pokojni kožo obeh stopal umazano z zemljo. Ali to nakazuje na hojo?« je nadaljeval Šošterič. »Lahko bi hodil, lahko bi ga vlekli. Ne morem odgovoriti, na kakšen način je umazanija prišla na stopala,« je odvrnila izvedenka. Po njenih besedah je sicer mrliška okorelost pri obdukciji že zajemala celotno telo, glede časa smrti pa je dejala, da ga je okvirno določila devet ur pred meritvijo pokojnikove temperature. To je bilo ob 12.20, kar bi na podlagi tega izračuna pomenilo, da je smrt nastopila ob 3.20.

»Mrtvooglednica je ugotovila, da je smrt nastopila med 7. in 8. uro zjutraj,« je pripomnil odvetnik Andrej Vovšek, ki brani Primoža Kosija. »To je bil njena ocena na licu mesta,« je odgovorila patologinja. Razlika je kar štiri ure,« je vztrajal Vovšek. »Ja, vem. A ona ni merila temperature telesa,« se ni pustila zmesti Štitićeva.