Občino oškodoval za 800.000 evrov, odstopiti ne namerava

Kriminalisti so zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic ovadili župana Občine Dol pri Ljubljani Primoža Zupančiča.

Objavljeno
25. januar 2013 10.04
Posodobljeno
25. januar 2013 10.04
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dol pri Ljubljani – Ljubljanski kriminalisti so zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic ovadili župana dolske občine Primoža Zupančiča. Ovadba se nanaša na gradnjo vrtca v okviru javno-zasebnega partnerstva družbe Energoplan v Dolu pri Ljubljani.

Po večletni preiskavi so preiskovalci v predkazenskem postopku ugotovili, da je Zupančič kot odgovorna oseba občine z Energoplanom med letoma 2008 in 2009 sklenil dve pogodbi za gradnjo objektov v okviru javno-zasebnega partnerstva v nasprotju z določili, ki urejajo financiranje in porabo davkoplačevalskega denarja ter razpolaganje s stvarnim premoženjem občine. Na nepravilnosti pri projektu gradnje vrtca je maja lani opozorilo tudi računsko sodišče, ki je takrat občini izdalo negativno mnenje, saj občina pri izvedbi projekta ni izpeljala postopka gradnje in opreme vrtca v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Primož Zupančič pravi, da ne more ničesar izjaviti, ker on in njegov odvetnik Aleksij Mužina o zadevi nista bila obveščena, da pa sicer ve, za katero zadevo gre. Na vprašanje Dela, ali namerava odstopiti z županskega stolčka, je odgovoril: »Ni govora, zakaj le?«. Zupančič je sicer osumljen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora.

Zaradi suma zlorabe položaja je občinski nadzorni odbor (NO) že leta 2009 prijavil odgovorno osebo v dolski občini računskemu sodišču in organom pregona. Takrat je bil zlasti predsednik tega občinskega organa Peter Kunstič deležen številnih očitkov vodstva dolske občine, češ da je gradnja potekala skladno z zakonodajo, a očitno le ni bilo tako.

Vrtec v Dolu pri Ljubljani je bil odprt septembra 2009, občina pa mora do leta 2028 (19 let) družbi Energoplan plačevati po dobrih 28.000 evrov mesečne najemnine, kar znaša približno 6,5 milijona evrov, čeprav je takratni direktor EP Investa (hčerinska družba Energoplana) Sebastian Trajkovski januarja leta 2009 za Delo napovedal, da bo vrtec stal vsega 2,5 milijona evrov in te svoje izjave ni nikoli demantiral. Občina bo vrtec morala investicijsko vzdrževati, nato pa nepremičnino po polovični tržni vrednosti po 19 letih odkupiti.

Občinski nadzorniki so takrat ugotovili tudi, da bi gradnja vrtca stala vsaj milijon evrov manj, kot zdaj znaša seštevek vseh najemnin, če bi občina namesto podpisa pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu z družbo EP Invest najela bančno posojilo za 20 let.

Ob upoštevanju, da občini ne bi bilo treba plačati še nadomestila ob prenehanju stavbne pravice podjetja EP Invest, bi občinsko vodstvo prihranilo še najmanj tri milijone evrov, je razvidno iz takratnega poročila nadzornega odbora, ki je bil nekaj časa celo objavljen na spletni strani dolske občine, a je bilo nato, po nalogu Zupančiča, odstranjeno. Na hude obtožbe Kunstiča je župan Zupančič takrat za Delo izjavil, da so »neutemeljene in tendiciozne«, ter da jim botrujejo politični motivi.