Hudo pretepenega so odvrgli v gozd na Pohorju

Davorin Horvat je z življenjem plačal domnevno romanco z že oddano žensko.

Objavljeno
19. februar 2014 13.08
Posodobljeno
19. februar 2014 13.24
DENIS LESKOVAR
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Čez en mesec se bo začel sodni proces zoper peterico, ki se je lanskega oktobra s pestmi in brcami brutalno spravila na 43-letnega Davorina Horvata. Ta je umrl v hudih mukah, njegovo truplo pa so odvrgli na Pohorju. Obtoženi krivde niso priznali.

Nesrečnega Davorina Horvata iz Rošnje je po doslej zbranih podatkih življenja stalo domnevno skrivno ljubezensko razmerje s 35-letno Matejo Marin, sicer najemnico lokala Čuk v Rošnji. Marinova je v tej vasici na Dravskem polju s svojim zunajzakonskim partnerjem Denisom Leskovarjem lokal vzela v najem le nekaj mesecev prej in ker je vanj zahajal tudi pokojni Horvat, ki je veljal za prikupnega človeka, se je med njim in Marinovo menda vnela strast.

Leskovarju to seveda ni bilo po godu in pesti so zapele že nekaj dni pred usodnim dogodkom, vendar je Horvat takrat še izvlekel celo kožo. Drugače pa je bilo usodne noči. Leskovar ga je s pajdaši poiskal na njegovem domu, kjer so ga pretepli, zvlekli v avtomobil in odpeljali v lokal Čuk.

Tam je peterica nadaljevala z izživljanjem in mu prizadejala grozovite poškodbe. Prejel je ogromno brc v mednožje in udarcev s pestjo, Marinova je po njem menda tolkla z barskim stolom, udarci takrat še 17-letnika so bili baje tako močni, da si je hodil na stranišče z vodo hladit roko, za nameček pa je menda mladoletnik kar s šanka skočil na negibnega Horvata.

37-letni Leskovar, 25-letni Primož Kosi in 18-letni Timotej Sitar so ga zatem potisnili v avto, ga odpeljali na Pohorje in odvrgli v gozd, mladoletnik in Marinova pa sta menda poskušala v lokalu zabrisati sledi brutalnega obračuna. Vendar jim zločina ni uspelo prikriti, že naslednje jutro je izmaličeno truplo našel gobar in policisti so primer hitro razvozlali.

Četverica krivde ni priznala

Na predobravnavnem naroku četverica krivde ni priznala, mladoletnika, sicer sina policista, pa nanj sploh niso privedli. Kljub temu ne bo deležen posebnega sojenja, ampak bo moral 19. marca, čeprav mu grozi le mladoletniški zapor, na zatožno klop sesti skupaj s kompanjoni.

V primeru priznanja krivde je tožilec Izidor Rojs Leskovarju ponudil 24 let zapora, Kosiju in Marinovi po 22 let, Sitarju pa 20 let zapora. A krivde ni priznal nihče, obramba bo poskušala dokazati, da ni šlo za brutalen umor, marveč zgolj za posebno hudo telesno poškodbo, saj je prepričana, da je bil Horvat na Pohorju še živ.

Leskovarjev zagovornik Franci Šošterič je, denimo predlagal postavitev izvedenca travmatologa, ki bi ocenil, ali je imel pokojni ob prihodu na Pohorje še kaj gibalnih sposobnosti. Nadalje je menil, da bi bilo treba pri agenciji za okolje dobiti podatke o vremenu v tistem času, saj je to pomembno zaradi nastanka posameznih znakov po smrti, kot so mrliška okorelost ali mrliške pege ali lise.

Predlagal je tudi ogled kraja in rekonstrukcijo, ker je prepričan, da Horvata niso zgolj odložili, saj iz poročila o preiskavi izhaja, da se na smrekovi veji v višini 1,53 metra v neposredni bližini trupla nahaja rdeče rjava sled. Preveriti bi bilo treba, ali te sledi predstavljajo kri in ali ta kri pripada Davorinu Horvatu, je vztrajal Šošterič.

Tudi zagovornik Primoža Kosija, odvetnik Andrej Vovšek, je predlagal rekonstrukcijo dogajanja na Pohorju, s čimer bi dokazal, da so ga tja pripeljali še živega in da njihov namen ni bil umoriti Horvata, marveč le zastraševanje: »Moj mandant izredno obžaluje posledice. Meni, da je zgolj sodeloval v pretepu. Takšno dejanje je pripravljen takoj priznati.«

18-letnik psihično nestabilen?

Odvetnik Darijan Lampič, ki zagovarja Timoteja Sitarja, je pravtako vztrajal pri rekonstrukciji, ob tem pa je zaigral še na struno domnevne psihične nestabilnosti 18-letnika. Po njegovih besedah je Sitar opredeljen kot dolgotrajno bolan otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter primanjkljaji na učnem področju.

Predlagal je, naj izvedenec pedopsihiatrične stroke oceni, ali je bil v času kaznivega dejanja sploh sposoben razumeti pomen dejanja oziroma kako so njegove zdravstvene težave in motnje vplivale na njegova dejanja in dojemanje dejanj soudeleženih. Poleg tega je menil, da bi mu morali soditi kot mladoletniku, saj je takrat komaj dopolnil 18 let.

Zadnja je pred sodnico Andrejo Lukeš stopila Mateja Marin. Njena odvetnica je pomahala z dokazom, da je bila pred časom na operaciji, ki ji je v kritičnem času onemogočala kakšne intimnejše stike. Želela je tudi vedeti, kaj je s prijavo Marinove zoper Horvata zaradi nadlegovanja, ker da so policisti obtoženi omenili, da mu bodo izdali prepoved približevanja. In še: v času kaznivega dejanja je bila prestrašena, bala se je drugih udeležencev pretepa, zlasti Leskovar je bil do nje že nasilen, je poudarila Firm Gavezova.