Obglavil očeta, v zapor za 28 let

Višje sodišče v celoti potrdilo obsodilno sodbo za Roberta Supančiča.

Objavljeno
10. junij 2016 21.50
Pričetek sojenja Robertu Supančiču, 9.4.2015, Maribor
I. R., STA
I. R., STA
Maribor – Mariborski višji sodniki so zavrnili pritožbi tako obrambe kot tožilstva in v celoti potrdilo obsodilno sodbo Robertu Supančiču, ki ga je prvostopenjsko sodišče obsodilo na 28 let zapora. Ali bo njegov zagovornik Viktor Osim na vrhovno sodišče naslovil zahtevo za varstvo zakonitosti, še ni znano.

Supančiča so novembra lani na mariborskem okrožnem sodišču spoznali za krivega zahrbtnega in krutega umora očeta. Sodni senat je na podlagi predloženih dokazov in mnenja sodnega izvedenca presodil, da je bil Supančič v času dejanja prišteven, in mu izrekel kazen 28 let zapora.

Takrat 33-letni Supančič je 64-letnega očeta Boruta Supančiča brutalno umoril 6. decembra 2014 okrog devete ure zjutraj v domači hiši v Zgornji Kungoti. Medtem ko se je oče odpravljal na srečanje z bratom, bil je že oblečen in obut, ga je napadel od zadaj, ga trikrat zabodel v vrat in mu nato na tleh z nožem z 21-centimetrskim rezilom odrezal glavo.

Tako tožilstvo kot zagovornik sta se na prvostopenjsko sodbo pritožila na višje sodišče. Tožilstvo je navedlo, da po njihovem mnenju ni mogoče najti prav nobene olajševalne okoliščine, na podlagi katere bi lahko Supančiču izrekli nižjo kazen od najvišje zagrožene, 30 let.

O prištevnosti

Zagovornik pa je višjemu sodišču predlagal, naj sodbo razveljavi in zadevo vrne v ponovno sojenje. Predlagal je tudi imenovanje novega izvedenca psihiatrične stroke, in sicer komisije za izvedenska mnenja pri medicinski fakulteti. Prepričan je namreč, da Supančič zaradi neprištevnosti ni kazensko odgovoren in bi mu sodišče namesto zapora moralo določiti ukrep obveznega zdravljena v ustrezni psihiatrični ustanovi.

Glavno vprašanje sodnega procesa se je sicer vrtelo okrog morilčeve prištevnosti. Sodni senat je na koncu prikimal psihiatru Mladenu Vrabiču, ki je ocenil, da je Supančič razumel pomen svojega dejanja in ga imel v oblasti.

Supančič je pred dvanajstimi leti že izbruhnil, ko je umoril mater Slavico Supančič in poskušal umoriti sosedo Adelo Bračič. Takrat ga je sodišče poslalo na psihiatrično zdravljenje, ki pa je trajalo le tri leta, saj so zdravniki presodili, da je sposoben živeti na drugi strani zidov psihiatrične ustanove. Zdaj, dvanajst let pozneje, je psihiater ocenil, da obstaja velika možnost ponovitvene nevarnosti.

Po oceni senata je Supančič napadel očeta, ko ta napada ni pričakoval, saj je bil na poti na kavo z bratom. Brat ga je na dogovorjenem mestu zaman čakal in klical, a sta bila oba telefona izklopljena, zato se je odpeljal do njega in v hišo vstopil skozi odprta vrata terase. Našel ga je mrtvega. Policisti so telefon umorjenega našli v jašku na dvorišču, prav tam, kjer je sosed opazil Roberta Supančiča, kako se sklanja.

Po dejanju v Avstrijo

Po dejanju se je morilec z očetovim avtom odpeljal na Dunaj, kjer se je nato potikal po preddverju prestižnega hotela Kaiserhof in kramljal s turisti. Tam so ga aretirali avstrijski policisti, prav tako so v avtu našli potovalko z noži. Med njimi je bil tudi nož, prirejen povsem enako kot tisti, ki so ga odkrili na kraju zločina. Ročaj je bil ovit z vrvico, da ne bi zdrsnil, je ugotovilo prvostopenjsko sodišče.

Višje sodišče je po poročanju Večera prvostopenjsko sodbo potrdilo v celoti.