Obramba: Preprečeval je nepotrebne konflikte v družbi

Afera Sanval: obtoženi upokojeni zdravnik Franc Grošelj trdi, da je upravičeno napisal stotine belih receptov.

Objavljeno
06. november 2017 19.34
Vrhovno, višje in okrožno sodišče v Ljubljani, 28. avgusta 2015 [Vrhovno sodišče,višje sodišče,okrožno sodišče,sodišče,stavbe,Ljubljana]
Polona Malovrh, Robert Marin
Polona Malovrh, Robert Marin

Ljubljana − Afera Sanval oziroma primer nekdanjega zagorskega zdravnika Franca Grošlja po več kot treh letih dobiva tudi sodni epilog. Včeraj se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani proti zdravniku, ki je samo leta 2013 izdal 993 belih receptov za psihoaktivna zdravila in pri tem celo služil od pet do 50 evrov na recept, ter proti trem soobtoženim začel predobravnavni narok.

Franca Grošlja obtožnica bremeni omogočanja uživanja prepovedanih drog, soobtožene Mersada Smajlovića, Rosano Cukjati Medija in Jerneja Cukjati, šlo naj bi za odvisnike, pa prometa s temi prepovedanimi drogami.

Upokojeni zdravnik ni bil pripravljen priznati očitkov tožilstva. Njegov zagovornik Igor Grošelj je predlagal zaslišanje treh (nekdanjih) sodelavcev zdravnikov, ki bodo povedali kaj več o delu obtoženega s pacienti. Odvetnik je predlagal tudi postavitev sodnega izvedenca družinske medicine, ki naj pregleda, kako je obtoženi pisal recepte. »Pojavljajo se pavšalni očitki, da recepti niso bili pravilno pisani,« je pri tem poudaril odvetnik. Kot dokazni predlog je predlagal še branje mnenja izvedenca psihiatra Vanje F. Rejca, iz katerega izhaja, da so bili pacienti, ki so hodili k obtoženemu, v hudi stiski in da bi bilo njihovo življenje brez tablet ogroženo. Za konec je odvetnik Grošelj predlagal še postavitev izvedenca klinične psihologije, ki naj izdela mnenje o tem, ali je napad na njegovega klienta enega od bolnikov na začetku zdravniške kariere kaj vplival na njegov pristop obravnavanja pacientov. Leta 1978 je namreč obtoženega s kuhinjskim nožem napadel oziroma večkrat zabodel psihični bolnik, ki ga je celo lovil po ulici, tako da je »preživel zgolj po neverjetnem naključju«.

Če 75-letnega nekdanjega dolgoletnega zdravnika − koncesionarja splošne medicine v zagorskem zdravstvenem domu, ki si je v enem samem letu na račun odvisnežev v povprečju pridobil okrog pet tisoč evrov premoženjske koristi, spoznajo za krivega, mu grozi zaporna kazen od enega do 12 let, preostalim trem pa od enega do deset let zapora.

Predpisoval smrtonosne odmerke

Afera Sanval je doslej edina zdravniško-preprodajalska sprega pri nas, ki je pristala na sodišču − po zaslugi svojcev mlade zasavske odvisnice, ki so zdravnika in preprodajalce prijavili pristojnim in jih razgalili pred javnostjo.

Razkritje početja v ambulanti zdravnika Franca Grošlja, tudi ustanovitelja zasebnega podjetja Vitasan, je na dan prišlo maja 2014. Zdravstveni dom Zagorje so navsezgodaj zjutraj obkolila policijska vozila, stekle so hišne in »ambulantne« preiskave, ki so temeljile na prijavi, da omenjeni zdravnik množično predpisuje bele recepte za uspavala in pomirjevala. Izkazalo se je, da prijavitelj ni niti malo pretiraval. Če je leta 2013 po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje en zdravnik v povprečju predpisal po štiri bele recepte, je bila ta številka v Grošljevem primeru grozljiva: predpisal je 993 belih receptov.

Preiskava je pokazala, da je samo enemu od pacientov med letoma 2012 in 2014 predpisal 34.150 tablet. Pacient bi od tolikšne doze − 40 tablet na dan − umrl. Tako pa je − enako kot obtoženi zdravnik − dobro zaslužil, so ugotovili policisti. Po izračunih Psihiatrične klinike Ljubljana je bila v nekaterih primerih dnevna doza varnega jemanja zdravil prekoračena celo stokrat. Nekoliko slabši prihodek so imeli pacienti, ki so iz Grošljeve ambulante prišli z recepti za »užitje« »samo« 20 do 25 tablet na dan.

Tablete in orožje

V hišnih preiskavah so policisti našli še več dokaznega materiala: prek tisoč tablet in celo orožje. Grošelj se je znašel v priporu, ko pa je zdravniški zbornici vrnil licenco za dejavnost splošne medicine, ni bilo več ponovitvene nevarnosti, zato je sojenje počakal na svobodi. Kazenske ovadbe so sicer romale na naslove trinajstih oseb, pod obtožbo pa se je znašla omenjena četverica.

V začetku leta 2015 so na Okrožnem sodišču v Ljubljani v fazi sodne preiskave za zaprtimi vrati zaslišali prve priče. Dokazni predlogi pa so na včerajšnjem predobravnavnem naroku šli v smeri, da je obtoženi odvisnikom zgolj zagotavljal normalno funkcionalnost oziroma jih ohranjal pri življenju, v družbi pa preprečeval nepotrebne konflikte.