Obrnil se je, pa so udarci že leteli proti prijateljem

Sabahudin Kovačević zanika hudo in lahko poškodbo, oškodovanci prepričani v njegovo krivdo.

Objavljeno
20. marec 2015 16.50
Slovenija.Bled.08.11.2011 Sabahudin Kovacevic na zboru hokejske reprezentance.Foto:Matej Druznik/DELO
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Ljubljana – Sredi lanskega decembra je minilo že šest let od napada sredi Ljubljane, v katerem so jo precej skubili trije mladeniči, Bojan Kristan, Nejc Žerovnik in Mirko Pervanja. Kot vse kaže, bodo morali na pravico počakati še nekaj časa, saj se bo sojenje proti domnevnemu napadalcu, jeseniškemu hokejistu in slovenskemu reprezentantu Sabahudinu Kovačeviću, nadaljevalo v začetku aprila.

Po prepričanju tožilstva in tudi napadene trojice, naj bi se nad njimi znesel prav on. Hokejist se mora tako sedaj braniti obtožb o povzročitvi dveh lahkih telesnih poškodb (oškodovanca Pervanja in Žerovnik) ter povzročitve hude telesne poškodbe, kjer jo je skupil Kristan. Pervanja je po močnem udarcu v obraz utrpel zlom nosne kosti, Kristan zlom spodnje čeljusti in Žerovnik po udarcu v desno ličnico pretres možganov. 

»Zbil si mi zob«

Na prostor za priče je pred dnevi na ljubljanskem okrožnem sodišču stopil prijatelj napadene trojice Gašper Arh. Povedal je, da se je takrat skupaj s prijateljico dobil v mestu, videl, kako so se njegovi prijatelji pogovarjali s trojico moških, pri čemer sta se dva predstavila po imenu, tretji pa ne. Ko se je s hrbtom obrnil proti njim, je v tistem trenutku zaslišal, kako se je Bojan začel dreti: »Prasec, ubil te bom! Zob si mi zbil!« Ko se je obrnil, je na tleh zagledal Bojana, ki mu je iz ust tekla kri in ki se je pobiral iz tal. Na tleh sta bila tudi Mirko in Nejc, ki sta po udarcih počasi prihajala k sebi.

»Menda mi je Bojan takrat rekel, da jih je udaril eden od treh neznancev,« se je spominjal Gašper in dodal, da se mu je prav ta, ki se mu ni predstavil zdel najbolj agresiven. Sam sicer udarca ni videl, je pa policiji takrat natančno opisal vse tri moške, zato se precej čudi, da policija takratnega pogovora ni snemala, »če Telekom Slovenije vsak pogovor snema«. Glede fotografije domnevnega napadalca, ki so mu jo prijatelji pokazali v bolnišnici, pa je povedal, da takrat ni bil 100-odstotno prepričan, da je za napadom stal Kovačević.

Je bil v Ljubljani ali ne?

Slednji ves čas sojenja poudarja, da z napadom nima nič, saj ga takrat sploh ni bilo v Ljubljani, ampak je bil doma na Jesenicah, kamor je prišel iz Kranjske Gore, kjer je potekala licitacija dresov njegovega kluba. Ali to drži, bo moralo ugotoviti sodišče, ki se je v tem primeru znašlo pred težko nalogo. Poleg tega, da ni posnetkov videonadzornih kamer, kjer se je napad zgodil, se je med sojenjem odprlo tudi vprašanje, ali je pri prepoznavi Kovačevića s strani oškodovancev kaj vplival prispevek komercialne televizije šest dni po napadu.

»Nedolgo za tem dogodkom je bil Sabahudin na televiziji, in to v zvezi s tem, da je napadel nekega navijača. Ne morem reči, ali smo obvestili policijo o imenu Sabahudina kot storilca pred ali po tem, ko sem videl njega na televiziji,« je na enem izmed sojenj povedal Pervanja.

Po napadu je namreč Bojanova sestra, kot je bilo mogoče slišati na sodišču, na spletu našla fotografijo Kovačevića, potem ko ji je brat povedal, da bi glede na pogovor med njimi o takratni tekmi hokejskega kluba Olimpije v finalu hokejske lige lahko bil napadalec hokejist. Ob nasilnežu sta bila takrat še dva fanta, ki sta, kot je pričal Nejc, spraševala Bojana in Mirka, ali poznata njunega tretjega kolega, ki je zelo znan.