Obsojena za skrunitev trupla, ker je novorojenčka vrgla v Dravo

Ni bilo mogoče ugotoviti, ali se je otrok rodil živ ali mrtev.

Objavljeno
27. junij 2015 12.38
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Dekletu, ki ji je tožilstvo sprva naprtilo kaznivo dejanje detomora, zatem pa ga prekvalificiralo v skrunitev trupla, je sodišče izreklo pol leta pogojne kazni ter jo zaupalo v nadzor centru za socialno delo. Ugotovilo je, da je novorojenčka v Dravo odvrgla v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Šest mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo, med katero bo nad njo bdel center za socialno delo, ki bo moral sodišče občasno obveščati, ali po navodilu sodišča redno obiskuje psihološko posvetovalnico, kjer bo prebrodila travmo, je po mnenju okrajnega sodnika Boštjana Polegeka ustrezna kazen. Na podlagi izvedenskega mnenja je namreč ocenil, da je kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen do dveh let zapora, zagrešila v stanju psihogene zamračenosti kot posledice čustvenega odmika zaradi nezaželene nosečnosti.

Sodnik je pojasnil, da se danes dvajsetletno dekle s težavami spopada drugače kot vrstniki, je namreč nekoliko infantilna. Poleg tega je pri odločitvi o kazenski sankciji moral upoštevati tudi mnenje izvedenca, ki ni mogel ne potrditi ne zanikati, ali je rodila živega ali mrtvega otroka.

To je bil očitno tudi poglavitni vzrok, da je tožilstvo spremenilo obtožni predlog in dekletu, ki so mu sodili za zaprtimi vrati, namesto detomora naprtilo skrunitev trupla. Krivdo po sp+remenjenem obtožnem aktu je priznala, tožilec Tilen Ivič pa je sodišču predlagal, naj ji izreče osem mesecev zapora, ter se strinjal, da jih odsluži z delom v splošno korist.

Kljub olajševalnim okoliščinam zavržno dejanje

Kot olajševalne okoliščine je navedel priznanje krivde, mladost, nekaznovanost in bistveno zmanjšano prištevnost. Kljub vsemu naštetemu pa je poudaril, da je to zavržno kaznivo dejanje, ki ga sodišče mora sankcionirati.

A sodnik Polegek je vendarle bolj upošteval predlog zagovornika Francija Košarja, ki je vztrajal pri sankciji opominjevalne narave in nadzoru centra za socialno delo z navodilom, da obiskuje psihologa oziroma psihiatra. Po Košarjevih besedah od nje ni pričakovati ponovitve dejanja, v kritičnem času je bila stara le devetnajst let, med sodnim procesom pa jih še ni dopolnila enaindvajset.

Zakaj dekle ni poskrbelo za ohranitev življenjskih funkcij novorojenčka in se ga je raje znebilo, ni znano, saj javnost njeni izpovedbi zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja ni smela prisluhniti. Je pa njen zagovornik Košar med sklepno besedo omenil, da je podrobno opisala, v kakšni stiski se je znašla.

Starši niso vedeli za nosečnost

Mlada ženska je rodila 15. avgusta lani v domači kopalnici, njeni starši pa menda sploh niso vedeli, da je noseča, saj je to prikrivala. Novorojenčka je takoj zavila v rjuho in ga naslednjega dne mrtvega vrgla v reko, kjer so ga 22. septembra med rutinskim čiščenjem rešetk za dovajanje vode na malo hidroelektrarno ob jezu v Markovcih pri Ptuju med naplavinami našli delavci dravskih elektrarn.

Policijska preiskava je trajala vsega deset dni, osumljenko so kriminalisti odkrili v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami. Preverili so sezname nosečih žensk pod zdravniškim nadzorom, pri čemer je izstopala prav 19-letnica, saj je rodila doma, zdravnik pa o porodu, ki je, kot kaže, potekal povsem brez težav, ni vedel nič, zato rojstvo tudi ni bilo nikjer zabeleženo.