Obsojenega ubežnika roka pravice le dosegla

Fadil Ferhatović je v zameno za milo kazen priznal hude obtožbe o suženjstvu in prostituciji.

Objavljeno
22. februar 2013 12.57
Posodobljeno
22. februar 2013 20.00
FERHATOVIĆ
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Organiziranje nezakonitih prehodov čez mejo, rop, spravljanje v suženjsko razmerje in zloraba prostitucije so kazniva dejanja, ki jih je zagrešil 47-letni Fadil Ferhatović. A jo je zaradi priznanja krivde odnesel precej dobro.

Fadil Ferhatović je varuhom pregona dobro znan, saj je bil desetletje na seznamu iskanih oseb. Ko so ga avgusta 2002 z zaslišanja peljali nazaj na Dob na prestajanje zaporne kazni zaradi organiziranje nezakonitih prehodov čez državno mejo, se je paznikom izmuznil in za njim se je izgubila vsaka sled. A ga s tiralico niso iskali le zaradi prestajanja zaporne kazni, saj bi moral na zatožno klop sesti še zaradi drugih hudih zločinov.

Življenje na svobodi se je zanj končalo 19. oktobra lani, ko so ga zaradi ropa na podlagi evropskega pripornega naloga prijeli v Nemčiji. V začetku decembra so ga po priznanju krivde na ljubljanskem okrožnem sodišču obsodili na pogojno zaporno kazen. Ker je imel na vesti še spravljanje v suženjsko razmerje in zlorabo prostitucije, so ga strpali nazaj v pripor. Zaradi teh kaznivih dejanj bi moral že pred časom na zatožni klopi delati družbo Nedeljku Žuni, a ta očitke zanika.

Višja državna tožilka Darja Šlibar in zagovornik Matej Sršen sta se skupaj z obtoženim dogovorila, da bo za očitani kaznivi dejanji leto in pol spal na zaporniški žimnici. Ker je šlo za dejanje iz koristoljubja, bo moral plačati še 15.000 evrov denarne kazni. Sodnica Polona Herman je ocenila, da je sporazum o priznanju veljaven, zato je sledil samo še narok za izrek sankcije.

A je Ferhatović po izreku sodbe kljub vsemu negodoval, saj se mu ne zdi pošteno, da mu je sodišče v kazen vštelo le obdobje od 6. decembra lani, ko je zaradi teh očitkov pristal v priporu, in ne od 19. oktobra lani, ko so ga v Nemčiji na podlagi tiralice prijeli zaradi ropa.

Obtoženemu je sodnica po nekaj tarnanja, kakšna krivica se mu godi, saj da že vrsto let ni naredil nobenih kaznivih dejanj, jasno povedala: »Ferhatović, saj ste se v tem postopku zelo dobro zmenili!« Pojasnila mu je, da se lahko pritoži na višje sodišče, kar ga je pomirilo.

Da jo je s poldrugim letom zapora res dobro odnesel, razkrije opis hudih kaznivih dejanj, ki jih ima na vesti. V obtožnici piše, da je Nedeljko Žuna (postopek proti njemu se prav tako vleče že vrsto let) poleti 1999 partnerko odpeljal v Belgijo, kjer naj bi se poročila. A s poročnim slavjem ni bilo nič, saj je Žuna »nevesto« prodal. Dekle se je moralo prodajati, denar pa je šel v roke neznanemu zvodniku. Tako je bilo, vse dokler je ni prevzel Ferhatović, Žunov znanec, ki je nesrečnico za 5000 mark prodal naprej v Španijo. Tam je trpela in se prodajala vse do februarja 2001, ko ji je uspelo pobegniti nazaj v domovino.

Še eno dejanje v nasprotju s konvencijo Združenih narodov in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki izrecno prepovedujeta tovrstna dejanja, si je Ferhatović privoščil leta 1998, ko je mladoletnico nagovoril, da se gre prodajati v Rim, kjer da bo zaslužila od 1000 do 2000 mark dnevno. Tam jo je prevzel moški z vzdevkom Ðuliano. Ne samo da je morala zvodniku izročati s prodajanjem telesa zasluženi denar, ta jo je občasno še pretepel, če se ni ravnala po njegovih napotkih. Tudi njej je uspelo leta 2000 pobegniti.

Sodišče je obtoženega, ker je brezposeln in brez premoženja, na podlagi sporazuma o priznanju krivde oprostilo plačila stroškov postopka. Bo pa moral vrniti 2550 evrov protipravno pridobljenega denarja.

Ferhatović se je na sodišču posul s pepelom in zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni, češ da bi rad, da se zadeve proti njemu čim prej zaključijo.

Tudi po aretaciji v Nemčiji je menda izrazil željo, da ga hitro izročilo Slovenji. Vse samo zato, da se postopek ne bi po nepotrebnem vlekel. A je pri tem, kot kaže, pozabil, da je bil dobrih deset let na begu. V tem času pa je bil sistem gotovo njemu v prid, saj je izvršitev prestajanja zaporne kazni zaradi tihotapljenja ilegalcev zastarala.