Za »umor na facebooku« pretepačema 21 in 20 let zapora

Sodišče je Aleša Olovca in Martina Kovača spoznalo za krivega umora Andreja Cekute na grozovit način.

Objavljeno
20. september 2017 17.35
Janoš Zore
Janoš Zore
Krško - Sodni senat krškega okrožnega sodišča je Aleša Olovca in Martina Kovača, ki sta v noči na 13. februar Andreju Cekuti povzročila smrtne poškodbe in sta brutalno pretepanje v živo predvajala na facebooku, spoznal kriva umora na grozovit način. Za kaznivo dejanje je prvemu kot pobudniku pretepanja prisodil 21 let zaporne kazni, drugemu 20 let.

Na podlagi dodatne točke obtožnice, neupravičeno slikovno snemanje kasneje umrlega Cekute, je sodišče obema prisodilo dodatno leto dni zaporne kazni. Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je Alešu Olovcu tako izrekla skupno zaporno kazen 21 let in 11 mesecev, Martinu Kovaču pa 20 let in 11 mesecev.

Tožilka Mateja Roguljič, ki je za oba obdolžena zahtevala po 25 let zaporne kazni za umor in po leto dni za zapahi zaradi neupravičenega slikovnega snemanja, je bila z razsodbo zadovoljna: »Ker je sodišče sledilo kvalifikaciji za obtožbe, sem z izrekom sodbe zadovoljna. Oba sta bila spoznana za kriva obeh očitanih jima kaznivih dejanj. Kazen je nekoliko nižja od predlagane, a tudi s to sem zadovoljna. Sporočilo sodbe javnosti je, da se takšne stvari ne počnejo. Tudi v vinjenem stanju in tudi med prijatelji so določene meje, ki se jih ne sme prestopati.«

Medtem ko je Roguljičeva dejala, da se bo o vložitvi morebitne pritožbe odločila po pisni obrazložitvi sodbe sodišča, in zagovornik Olovca Dušan Dornik ni dal izjav za medije, je zastopnik Kovača Dušan Medved že napovedal pritožbo: »Pričakujem pošteno in pravično sojenje.« Kaj natančno je Medveda pri izrečeni kazni in razlagi le-te najbolj zmotilo, ni hotel razkriti.

Morebitni naklep

V svojih zaključnih govorih sta tako Dornik kot Medved zagovarjala stališče, da v brutalnem pretepu ni šlo za umor, temveč samo za kazensko dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. V prvem primeru je predvideno od 15 do 30 let zaporne kazni, v drugem največ 15 let.

Dornik je sodišču za Olovca - nižji po rasti od obeh obdolženih, ki se je na šokantnem 23-minutnem posnetku bolj surovo izživljal nad nemočnim Cekuto - predlagal izrek kazni za milejše kazensko dejanje. Medved je za svojega varovanca Kovača pred izrekom sodbe dejal, da bi ga za očitani mu umor sodišče moralo oprostiti.

Pri odločanju o vrsti kaznivega dejanja se je sodišče moralo odločiti, ali je šlo za naklepno dejanje. Ker je Olovec Cekuto postavil na bok, »da se ne zadavi«, ker je Kovač sicer neuspešno predlagal telefonski klic reševalcev in ker sta storilca med videozapisom Cekuto večkrat le pošiljala stran iz njune vasi, sta oba odvetnika razlagala, da namere nekoga ubiti kljub končni smrti ni bilo.

Toda sodnica Ogorevc Sotelškova je bila drugačnega mnenja in je v februarskem dejanju prepoznala eventualni naklep - obdolžena sta se namreč zavedala možnosti, da Cekuta lahko umre in tega nista preprečila. Eden od dokazov, da sta Olovec in Kovač prepoznala nevarnost, je bil po mnenju sodnice tudi stavek: »Ta je sam' še za v trugo.«

Napadalca prištevna

Alkoholiziranost ni bistveno zmanjšala prištevnosti obeh napadalcev, je bilo izvedensko mnenje, ki ga je ob izreku sodbe ponovilo sodišče. Tudi v opitem stanju je človek zmožen dojemati svoja dejanja. Ker sta se pretepača kljub temu v 23 minutah brezčutno izživljala nad nezavestnim telesom, sodišče ne dvomi, da je bi umor storjen na grozovit način. Med olajševalnimi okoliščinami je sodni senat pri izreku kazni upošteval, da sta oba storilca imela težko otroštvo, oba sta živela brez enega starša, v obeh primerih je bil prisoten alkohol.

Umor sta, je bilo slišati v razlagi sodbe, storila v sostorilstvu. Smrt Cekute so povzročili učinki številnih udarcev. Če je Olovec po ogledu posnetka, ko je razkazoval od udarcev razpokane pesti, deloval bolj kruto od Kovača, je slednji med glavno obravnavo spremenil svoje pričanje in priznal svoj del krivde. Kovač je namreč Cekuto brcal v glavo in tudi skočil nanj - ko je ta pod silo udarcev Olovca že padel na vse štiri.

Za drugo v obtožnici očitano kaznivo dejanje, neupravičeno slikovno snemanje, sta oba zagovornika predlagala oprostilni sodbi. Trojica se je namreč na začetku večernega druženja soglasno odločila za snemanje pretepanja »za foro«, da se bo naslednji dan smejala sama sebi.

A ker je za snemanje potrebno soglasje, nezavesten Cekuta pa ga vsaj za 23-minutni posnetek ni mogel dati in mu je bilo s tem poteptano človeško dostojanstvo, je sodišče v tej točki obtožnice v celoti sledilo zahtevani enoletni kazni tožnice.