Obtožba zoper rektorja Marušiča zavrnjena

Tožilstvo je Marušiču očitalo, da je kot rektor primorske univerze zlorabil položaj, a je obtožni predlog umaknilo.

Objavljeno
04. december 2017 19.53
suhadolnik marušič
K. M., STA
K. M., STA

Koper - Tožilka Polona Veberič je na začetku današnjega naroka v sojenju rektorju primorske univerze Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu naznanila umik obtožnega predloga, poroča STA. Pravi, da ni mogoče govoriti o utemeljenem sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja oz. pomoči pri tem dejanju, sodnica Melita Černe pa je posledično obtožbo zavrnila.

Tožilstvo je Marušiču očitalo, da je kot rektor zlorabil položaj s tem, ko je brez javnega razpisa s Cugmasom podpisal pogodbo o izvajanju pravne pomoči, Cugmasu pa, da je rektorja napeljal k temu dejanju. Na ta način naj bi pridobil 94.000 evrov premoženjske koristi.

Po poročanju STA je Veberičeva danes pojasnila, da po do zdaj izvedenem dokaznem postopku ni več mogoče govoriti o utemeljenem sumu storitve očitanega kaznivega dejanja, bi pa Univerza na Primorskem po njenem mnenju vendarle morala za opravljanje odvetniških storitev v tem primeru izvesti postopek javnega naročila.

K odločitvi o umiku obtožnega predloga so botrovala pričanja, ki niso pokazala na naklep. Med drugim se je med postopkom potrdilo, da Marušič ni vodil postopka sklepanja pogodbe o pravnem svetovanju oz. aneksa k pogodbi. Bivši rektor Rado Bohinc je pojasnil, da rektor ni operativec, glavna tajnica univerze pa je potrdila, da je rektor izvedbo sodelovanja univerze s Cugmasom prepustil njej. Poleg tega se ni potrdilo, da bi Cugmas dajal pravne nasvete zgolj Marušiču, pač pa so se nanj obračale tudi druge univerzitetne službe, je med drugim navedla tožilka.

Kot je po razglasitvi sodbe povedal Cugmas, je tožilstvo danes naredilo tisto, kar bi moralo že zdavnaj. Tudi Marušič je izrazil zadovoljstvo s predčasno zaključenim postopkom na sodišču. »Od samega začetka smo poudarjali, da tožba nima dejanske osnove. Dokazano je bilo, da dejanj, navedenih v sedaj umaknjenem obtožnem predlogu, nisem storil,« je dejal rektor.

Cugmas po drugi strani ugotavlja, da je sodni postopek škodil njegovemu ugledu in dobremu imenu ter se odrazil tudi v poslovni škodi. Zaenkrat odvetnik ni želel napovedati, proti komu konkretno bo vložil odškodninsko tožbo.