Obtožen zaradi objave bližnjega posnetka sms sporočila

Tožilstvo Janiju Božiču, ki je objavil posnetek zaslona telefona Alenke Bratušek, očita kršitev tajnosti občil.

Objavljeno
04. marec 2014 17.06
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Fotoreporter Jani Božič se bo moral, tako vsaj kaže, zagovarjati zaradi objave fotografije zasebnega SMS sporočila, ki ga je na svoj mobilni telefon prejela Alenka Bratušek. Tožilstvo ga namreč preganja zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil na škodo predsednice vlade.

Boštjan Jani Božič je 27. februarja lani, na dan izglasovane nezaupnice vladi Janeza Janše, na seji državnega zbora (DZ) z balkona fotografiral Alenko Bratušek med branjem SMS sporočila, ki ji ga je ob izvolitvi za mandatarko poslal Peter Kraljič, nekdanji direktor svetovalne hiše McKinsey. Ta je Bratuškovi čestital ob izvolitvi, Božič pa je naslednji dan bližnji posnetek vsebine sporočila objavil na spletnem portalu Pod lupo. Kot je ob tem zapisal, je Kraljič, ki se ga je v tistem času omenjalo tudi kot morebitnega premierja tehnične vlade, čestitko Bratuškovi poslal iz Moskve že 20 minut pred objavo rezultatov o izvolitvi.

Zaradi objave bližnjega posnetka sporočila, je DZ Božiču skladno s hišnimi pravili odvzel akreditacijo za spremljanje dela DZ (to so mu kasneje na novo prošnjo ponovno odobrili). Pravila DZ namreč dovoljujejo fotografiranje z balkona samo med uradnimi foto termini, prepoveduje pa bližnje posnetke zaslonov in dokumentov, pri čemer so v DZ ravnanje Božiča opisali kot »najbolj grob poseg v zasebnost do zdaj«. Novinarsko častno razsodišče (NČR), ki je o primeru razsojalo na podlagi prijave DZ, je o tej odločilo že lanskega maja, a odločitev še ni znana, saj je NČR objavo razsodbe, kot je v primerih, ko je v isti zadevi sprožen sodni postopek običajno, zamrznilo do dokončanja kazenskega postopka.

Božiča so zaradi sporne objave aprila lani zaslišali na moščanski policijski postaji. Po zaslišanju je sporočil, da vztraja pri trditvi, da je predlog za njegov kazenski pregon 22. marca lani dala ravno Bratuškova, čeprav je ta to v različnih medijih večkrat zanikala.

Kazenski pregon na predlog oškodovanca

Na očitke Božiča, da ga je kazensko ovadila Bratuškova, so v Uradu vlade za komuniciranje že pred časom odgovorili, da je bila predsednica vlade z dopisom DZ seznanjena z dejanjem fotografa, ki »je grobo posegel v njeno zasebno komunikacijo«. Naslednji dan je kriminalist na podlagi dopisa DZ opravil pogovor z vsemi vpletenimi, tudi s predsednico vlade. »Ob naznanitvi kaznivega dejanja je bila seznanjena, da se opisano kaznivo dejanje preganja na predlog oškodovanca, s katerim se je strinjala, ni pa predsednica vlade policije obvestila o samem dejanju ali sama sprožila postopka,« so takrat še pojasnili v Ukomu.

Božič je ob tem zapisal, da celoten postopek čuti kot pritisk nanj, na njegov medij in na vse neodvisne medije v državi. Po njegovem prepričanju predsednica vlade skuša preprečiti normalno delovanje medijev, kar da je »skrb zbujajoče dejstvo«.

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo, ki je obravnavalo kazensko ovadbo, je slabo leto po njeni vložitvi na tukajšnje okrajno sodišče zoper Božiča vendarle vložilo obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil na škodo Alenke Bratušek. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so nam potrdili, da so obtožni predlog prejeli 17. januarja, »a je še v fazi preizkusa, zato žal ne moremo posredovati več podatkov«.

Za kaznivo dejanje, kot ga tožilstvo očita Božiču, je v kazenskem zakoniku sicer zagrožena denarna kazen ali zapora do enega leta.