Obtoženega ne mika, da bi se vrnil v Slovenijo

Alexandru Gabriel Cretu Torica je obtožen, da je na bankomat namestil skimming napravo.

Objavljeno
01. oktober 2015 18.34
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana – Romuna Alexandruja Gabriela Cretuja Torico že nekaj časa pričakujejo na tukajšnjem okrožnem sodišču, kjer bi se moral zagovarjati zaradi tako imenovanega skimming napada na bankomat. Oseba z istim imenom ima v Padovi, kjer zdaj živi obtoženi, in v Madridu podjetje Gabriel's market. To se ukvarja s pametnimi bančnimi karticami.

Okrožna sodnica, sodna zapisnikarica, tožilka in prevajalec so na predobravnavnem naroku spet zaman čakali 34-letnega Romuna Alexandruja Gabriela Cretuja Torico. Tujec se je že tretjič izognil prihodu na ljubljansko okrožno sodišče, kjer bi se moral zagovarjati zaradi poskusa skimming napada na bankomat v sostorilstvu. Pri takšni zlorabi nepridipravi na režo bankomata namestijo aparat za magnetno branje kartic, lažno tipkovnico ali lažno videokamero, s čimer prepišejo podatke, zapisane na magnetnem traku, in posnamejo kodo pin. Romun je s pajdašem z neuspelim skimmingom povzročil za nekaj sto evrov škode, medtem ko mu na sodišču grozi pet let zapora.

Italijani takšnih dejanj ne preganjajo

Predobravnavni narok bi moral biti že julija, vendar je odpadel zaradi njegove bolezni. Sodišče je navzoče seznanilo, da je obtoženi zdaj v Padovi, kjer se zdravi zaradi akutne pljučnice in vnetja sinusov, za kar pa ni predložil nobenih dokazil. »Zaradi pljučnice in vnetja sinusov ne morem priti na obravnavo,« je sodišču po telefaksu le sporočil 34-letnik.

Obtoženi zdaj živi v Italiji, zato je naše sodišče najprej pozvalo oškodovanca, torej banko, ali se strinja, da pregon kaznivega dejanja in sodno obravnavo prepustijo pristojnemu italijanskemu sodišču. Oškodovanec se je s tem strinjal, zato je zadeva romala v Italijo, toda ne za dolgo.

Slovenskemu sodišču so namreč sporočili, da po italijanski zakonodaji takšnih dejanj ne preganjajo, in zadevo v celoti vrnili na okrožno sodišče v Ljubljani.

Ker Torica tudi v tretje ni prišel v Slovenijo, bo okrožna sodnica menda počakala še nekaj dni, ali se bo iz sosednje države vrnila povratnica. V tem primeru bo o neupravičeni odsotnosti obvestila tožilstvo, ki lahko predlaga prisilno privedbo, sicer pa bo na policijo poslala poizvedbo o tem, kje ima prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, saj obstaja možnost, da se je moški v tem času preselil.

Poslovna pot iz Slovenije v Italijo in Španijo

Obtoženi je imel kot samostojni podjetnik v Ljubljani registrirano trgovino z elektronsko opremo, ki jo je ustanovil februarja 2013, je razvidno iz registra agencije za javnopravne evidence in storitve. Potem ko je imel zaradi neplačanih obveznosti več mesecev blokiran tekoči račun, je bil konec oktobra istega leta izbrisan iz registra.

Spletni iskalniki ob poizvedovanju za osebo z imenom Alexandru Gabriel Cretu Torica najdejo dve podjetji, eno s sedežem v Padovi, kjer naj bi zdaj živel obtoženi Romun, drugo pa s sedežem v Madridu. Pomenljivo je, da se obe družbi imenujeta Gabriel's market. Iz enega od zapisov, ki jih je Alexandru Gabriel Cretu Torica objavil na forumu, je razvidno, da se je zanimal za uporabo naprave in programa Smart card detective, ki sta namenjena nadzoru katerekoli pametne bančne kartice.