Obtoženemu novinarju na sodišču zavrela kri

Mitja Lomovšek zahteva, naj se predsednica senata izloči, saj jo je kazensko ovadil.

Objavljeno
03. junij 2013 21.30
SLOVENIJA,LJUBLJANA, 26.1.2010.ZA MNENJA ALI SP.SODISCE.FOTO: LJUBO VUKELIČ /DELO/
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Kar nekaj slabe volje je danes novinar Mitja Lomovšek stresel nad okrožno sodnico Špelo Koleta, ko je ta kot neutemeljeno zavrgla njegovo zahtevo po izločitvi senata. Lomovšek bi se moral sicer zagovarjati zaradi obtožb tožilstva o poskusu izsiljevanja odvetnika Mira Senice.

V obtožnici piše, da je Mitja Lomovšek na napačno stran zakona stopil, ko je 28. in 29. novembra lani iz svojega elektronskega naslova na elektronski naslov odvetnika Mira Senice poslal sporočilo, v katerem je njemu in njegovi partnerki Katarini Kresal grozil, da če mu ne bosta vrnila sedem milijonov evrov, bo prišel po njiju in ju ne bosta rešila niti nobena policija niti tožilstvo, da ga bo našel tudi v Braziliji in z njim poračunal, da bo ležal pred njim in ga prosil odpuščanja.

Predlagal je, naj na račun njegovega očeta za začetek nakažeta 50.000 evrov, še raje 100.000, pa se bo začasno pomiril. Odvetniku je pisal še dan pozneje in določil rok za predajo denarja. Ker ga ni dobil, je prišel pred vrata odvetniške pisarne na Barjanski cesti v Ljubljani. Tam ga je nekdo zalotil in je zbežal. Po prepričanju tožilstva je zato ostalo pri poskusu kaznivega dejanja izsiljevanja.

Lomovšek je imel po prebrani obtožnici vrsto ugovorov pravne narave. Za začetek je sodnici dejal, da je okužena in v tem postopku ne bi smela soditi. Sploh pa ne, ker je pred časom zanj odredila pripor, višje sodišče pa ga je po štirih dneh kot nezakonitega odpravilo, zato jo je tudi ovadil. Nadalje ga moti, ker Seničin pooblaščenec kot zastopnik oškodovanca sedi poleg tožilke. »Senica ni oškodovanec, dokler ni pravnomočne obsodbe, zato naj se pooblaščenec presede med javnost,« je dejal.

Predlagal je, naj sodišče kar takoj izda oprostilno sodbo, saj da so mu bile kršene vse ustavno zagotovljene pravice, sodišče pa je v njegovem primeru močno poseglo v človekove pravice, je prepričan. Moti ga, ker so preiskavo zoper njega uvedli pred pravnomočnostjo sklepa. Pomirilo ga ni niti pojasnilo sodnice, da pri tem ni bil kršen noben zakon, saj za uvedbo preiskave pravnomočen sklep ni potreben.

Obtožencu pa je močno zavrela kri, ko tričlanski senat po posvetu ni ugodil njegovi zahtevi po izločitvi predsednice senata. Postopek proti njemu je označil za inkvizicijski. Povedal je, da bo razpravno dvorano zapustil, dokler o izločitvi sodnice ne odloči predsednik okrožnega sodišča Anton Panjan. Ta je sicer enkrat že ugotovil, da ni zakonskih razlogov za izločitev sodnice.

S povzdignjenim glasom je izustil kar nekaj krepkih na račun sodnice. Ko mu je ta dejala, da ga bo, če ne bo navzoč na glavni obravnavi, znova dala prisilno privesti, pa ji je v jezi zabrusil: »Potem boš pa nekje plavala.« Kmalu se je sicer vrnil v razpravno dvorano in novinarjem povedal, naj zapišemo še, da se je za izpad opravičil, a da ga je k temu sprovocirala sodnica.

Še preden je odvihral iz sodne dvorane, je Seničinemu pooblaščencu dejal: »Tvoj frajer bo pa tako najebal, boš videl, kako bo najebal.« Moral je posredovati celo varnostik, ki je bil sicer ves čas sojenja navzoč. Po nekaj minutah se je za hip vrnil v razpravno dvorano in sodnici navrgel: » Odškodnino za nezakonit pripor bom pa terjal naravnost od tebe.«

Danes je bilo predvideno tudi zaslišanje odvetnika Senice, a se to ni zgodilo, saj je Lomovšek, še preden je dal zagovor, zapustil glavno obravnavo. Ta je zdaj preložena na 3. julij.