Obtoženi in vpleteni o obračunu vsak po svoje

Elvisu Pajiću sodijo za poskus uboja in povzročitev lahke poškodbe, druge vpletene postopek še čaka.

Objavljeno
10. marec 2014 18.46
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Na sojenju Elvisu Pajiću, na zatožno klop je sedel zaradi poskusa uboja in povzročitve lahke poškodbe, je pričala trojica, s katero se je Pajić lani zapletel v krvavi obračun. Obtoženi in priče dogajanje opisujejo različno, dokončno pa ga ni razjasnil niti izvedenec.

Obračun se je zgodil 23. oktobra - uvod je imel v dopoldanskih urah v Mariboru, vrhunec pa se je odvil kasneje v Miklavžu na Dravskem polju, kjer so si z avtomobiloma zablokirali makadamsko pot. Medtem ko je bil Elvis Pajić sam, so bili v drugem avtomobilu trije, Matej Škofič, Alen Belec in Marko Tanevski.

Tožilka Ivanka Slana očita Pajiću, da je s pištolo kalibra 7,65 milimetra ustrelil Škofiča v predel leve goleni in ga s kopitom še udaril po glavi, s čemer mu je prizadejal lahko telesno poškodbo. Poskus uboja pa se nanaša na Alena Belca, ki ga je Pajić ustrelil v vrat, nakar sta se začela prerivati in pretepati, pri čemer je s pištolo Belca mahnil po glavi in ga ustrelil še v desno golen, je povedala tožilka. Zatem je trojica obvladala Pajića, mu iztrgala pištolo (v njej se je zagozdil naboj) in ga na polju hudo pretepla - po njem so celo udarjali s kamnom.

Ker ponudbe tožilstva, devet let in pol zapora, Pajić na predobravnavnem naroku ni sprejel, se je včeraj začelo sojenje; Pajić, ki je prepričan, da je bil žrtev pravzaprav on, se na začetku ni želel zagovarjati, pač pa je na obtoženčevo željo sodnica Tanja Rot prebrala njegov zagovor iz preiskave.

»Imel sem občutek, kot da me hočejo oropati«

Takrat je Pajić izpovedal, da sta mu Škofič in Belec grozila že prej, da je imel kritičnega dne najprej »bližnje srečanje« s Škofičem, ki mu je sledil z avtom, ko je pozneje šel domov k ženi v Miklavž, pa so se spet pripeljali za njim. V vzvratnem ogledalu je videl, da so trije. »Parkirali so pred menoj. Stopili so iz avta, imel sem občutek, kot da me hočejo oropati. Še jaz sem nastopil agresivno,« je dejal Pajić. Prišlo je do prerivanja in pretepanja, dobil je udarec, je povedal, dober meter stran pa je videl pištolo, jo zgrabil in streljal proti tlom. Zatem se je zaščitil z rokama, je dejal Pajić, Belec pa da se je drl: »Udari ga, zlomi mu nogo.«

V nasprotju z obtoženim so Belec, Škofič in Tanevski danes razlagali, da je Pajić zasledoval njih; kot je povedal Belec, jih je zaparkiral z avtom, že ko je stopil iz njega, pa da je imel v roki pištolo. Z njo je Škofiča, ko je bil ta še v avtu, skozi odprto okno ustrelil v nogo, je trdil Belec, slednjega pa je v bližini avta ustrelil v vrat. Belec se spomni, da je takrat padel na tla, strelec pa ga je s kopitom večkrat udaril po glavi. Ko je »prišel k sebi«, pa je on večkrat udaril Pajića: »Boril sem se za svoje življenje,« je trdil Belec.

Na vprašanje Pajićeve zagovornice Vlaste Župan, kako komentira ugotovitev izvedenca, da v avtu ni bilo streljanja, pa je odgovoril: »Ne vem, potem že niso dobro opravili svojega dela.« Da je Pajić ustrelil Škofiča, ko je bil ta v avtu, sta trdila tudi slednji in Tanevski. Ta je dejal, da so v avtu še zdaj sledi krogle, menda ožganina v tepihu. »Kljub pričevanju oškodovancev vztrajam pri svojem mnenju,« je danes na sodišču dejal izvedenec za balistiko Gorazd Pezdir. Bila je »neka dinamika« med vpletenimi, je podal oceno o okoliščinah streljanja, sicer pa gre bolj za domneve, je dejal izvedenec, ki dopušča tudi druge možnosti kot to, kar so izpovedali oškodovanci.

Je šlo za osvajanaje terena za prodajo mamil

Od teh je bilo danes še slišati, da je Pajića, potem ko so ga pretepli, Škofič obrnil na bok in z vodo polival po obrazu, nekoga pa so prosili, naj pokliče rešilca. Niso pa znali pojasniti, zakaj je pravzaprav prišlo do konflikta, saj da ne vedo, kaj je bil razlog (po obračunu je bilo slišati govorice, da je baje bil povezan z osvajanjem teritorija za mamila). Postopek sicer čaka tudi druge tri udeležence, saj je bila kazenska ovadba podana tudi zoper Belca, Škofiča in Tanevskega.