Obtoženi je pripravil za najmanj pet ur zagovora

Čehajiću, ki je znan bolj kot naznanitelj sodnika Milka Škoberneta, ni uspelo z izločitvijo sodnega senata.

Objavljeno
14. marec 2014 17.32
SLO., LJ,. SODISCE, 25.3.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Na okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Esadu Čehajiću, ki je obtožen več kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo. Čeprav je menda moldavska dekleta silil v prostitucijo že pred več kot 15 leti, se je sojenje začelo šele pred dvema letoma. Čehajić je med drugim trdil, da je celjsko sodišče pristransko zaradi njegove afere s sodnikom Milkom Škobernetom, vendar njegovi zahtevi za izločitev sodišča niso ugodili.

Čehajić je tokrat poskušal doseči izločitev senata, saj naj bi mu bila kršena pravica do poštenega sojenja. Izločitev je zahteval po tem, ko je senat s sodnico Marjano Topolovec Dolinšek zavrnil zahtevo Čehajićeve zagovornice Romane Prevolšek po zaslišanju oziroma soočenju prič tožilstva in obrambe. Ene so pričale v prid Čehajiću, da so torej dekleta v lokalu le plesala, spila kakšen šampanjec z gosti, v spolne odnose pa jih nihče ni silil oziroma če so jih imele, so to počele v svojem prostem času. Ena priča tožilstva pa je bila precej jasna, in sicer da je plačevala za spolne odnose prav v Vegasu. Senat soočenju prič ni ugodil.

Prevolškova je zahtevala še zaslišanje Čehajićevega prvega zagovornika, odvetnika Dušana Korošca. Ta je menda bil, kar priča tudi uradni zaznamek v spisu, obveščen o zaslišanju štirih Moldavk pred preiskovalnim sodnikom, vendar se zaslišanja ni udeležil.

Čehajić je dejal, da bi sam zagotovo prišel na zaslišanje, saj je bil takrat v priporu, torej le nekaj metrov stran, vendar mu ni nihče sporočil, da njegovega zagovornika ne bo oziroma da bodo dekleta sploh zaslišali. Senat niti tej zahtevi ni ugodil.

Pričanja Moldavk prebrali

Na sodišču za zdaj nobena od deklet ni obremenila Čehajića. Še več, na prejšnjih obravnavah smo lahko celo slišali, da jim je bil kakor oče. Policijski zapisniki so povsem druga zgodba in tudi izjave, ki so jih Moldavke povedale preiskovalnemu sodniku, so za Čehajića obremenilne. Obramba je dalj časa zahtevala, naj dekleta pripeljejo na obravnavo, kjer jih bodo zaslišali še enkrat, vendar sodišču tega ni uspelo. Tako bodo izpovedbe štirih Moldavk – dve sta medtem že umrli – prebrali.

Prevolškova je pri tem opozorila, da so bile Moldavke zaslišane s prevajalcem za ruski jezik, ki se od moldavskega precej razlikuje. Čehajić je dodal, da ker nobena njegova zahteva po novih dokazih ni upoštevana, kaže, da so mu kršene pravice do poštenega sojenja. Sodnica Topolovec Dolinškova je zahtevo po izločitvi senata v celoti zavrgla z besedami: »Gre za očitno neutemeljeno zahtevo z namenom zavlačevanja postopka in spodkopavanja avtoritete sodišča.«

Čehajića tako čaka nadaljevanje postopka pred tem senatom. Čeprav je menda konec sojenja blizu, pa je obtoženi že povedal, da ima pripravljenega za najmanj pet ur zagovora.