Obtoženi napovedal oprostilno sodbo

Franc Teran in Kristijan Gnilšak imata dodaten čas za pripravo obrambe.

Objavljeno
04. maj 2015 20.23
Sojenje Kranj SZG
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Vidno zadovoljna sta danes obtoženca, Franc Teran, predsednik Stanovanjske zadruge Gorenjske, in nekdanji odvetnik Kristijan Gnilšak, zapuščala tukajšnje okrožno sodišče. »Dvanajstega junija bova oproščena in potem bo fešta,« je napovedal Gnilšak.

Glavna obravnava je bila danes končana v nekaj minutah, kajti tožilstvo je modificiralo obtožnico, sodnica pa je ugodila obrambi, da se znova pripravi.

Po modificirani obtožnici Teran ni več obtožen oškodovanja upnikov, Gnilšak pa pomoči pri tem kaznivem dejanju in izneverjanja upnikov. Tožilka je pojasnila, da po novem Teranu očita zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, Kristijanu Gnilšaku pa pomoč pri tem kaznivem dejanju, zaradi česar jima grozi od enega do osem let zapora.

V preiskavi so ugotovili, da je bila zadruga oškodovana za 620.000 evrov, prav toliko pa naj bi Gnilšak pridobil premoženjske koristi. Tožilstvo je doslej Teranu očitalo, da po sodni poravnavi, ki sta jo 25. novembra 2010 sklenila zadruga in Mestna občina Kranj v višini 620.000 evrov, upnika, Zveza Kranj in Cestno podjetje Kranj, nista bila poplačana. Priče tega niso potrdile, zato je tožilka spremenila ta del obtožbe. Občina je nakazala omenjeni znesek v dveh obrokih na Gnilšakova računa, medtem ko je zadruga ostala z blokiranim računom. Gnilšak je bil tedaj v več vlogah: pooblaščeni odvetnik zadruge in občine, svetovalec tedanjega župana in še kaj.