Obtoženi tožilstvu očita, da si kriminal izmišljuje

Hudodelska združba je menda več sto kilogramov kokaina vrgla čez krov jadrnice v Atlantskem oceanu.

Objavljeno
27. oktober 2016 20.23
Umor v Podpeci Podpec 27.6.2014
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Obtoženi Saša Dujmović, ki mu tožilstvo očita, da je organiziral prevoz kokaina iz Južne Amerike v Evropo, je zanikal kakršnokoli vpletenost v trgovino z drogo. Dokazi so po njegovem prirejeni, zato se policisti s poligrafskim testiranjem niso strinjali.

»Imam čisto vest. Komaj sem čakal, da se začne sojenje, da dokažem svojo nedolžnost. Lahko me zaprete za 10, 15 let, vendar boste v zapor poslali nedolžnega,« je v svojem zagovoru predsedujoči petčlanskemu senatu ljubljanskega okrožnega sodišča Nini Drozdek Draganić povedal prvoobtoženi trgovine s kokainom Saša Dujmović.

Dokazi so po njegovih trditvah prirejeni. »Imam občutek, da sem v Severni Koreji in ne v Sloveniji, zato sem proti tožilstvu in kriminalistu podal kazenske ovadbe zaradi prirejanja dokazov, nevestnega dela v službi in krivega pričanja,« je naznanil obtoženi. »Resnica je le ena, da se s tem nisem nikoli ukvarjal, in to dokazuje tudi prisluškovanje,« je še dejal Dujmović. Ob tem je opozoril na po njegovi oceni selektivno izbiro prisluškovanja, ki ga je tožilstvo posredovalo sodišču, zato je to pozval, naj pridobi vse posnetke prisluškovanja, ki jih imajo kriminalisti. Napovedal je tudi, da se bo z zagovornikom glede tega obrnil tudi na ustavno sodišče.

Predlogi za poligraf zavrnjeni

Dujmović je prepričan, da se policija zaradi prirejenih dokazov ni strinjala, da bi opravil poligrafsko testiranje, s čimer bi po njegovem mnenju lahko dokazal svojo nedolžnost. Pojasnil je še, da sta Dragan Tošić, prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik, in njegova partnerica komunicirala po telefonu le zato, ker jima je Tošić posodil nekaj denarja.

Poligrafsko testiranje je policiji nekajkrat predlagal tudi Matevž Jenko, ki prav tako zavrača krivdo, a so ga policisti po njegovih besedah vsakokrat zavrnili. Tožilstvo mu očita, da se je z neznanimi osebami v Španiji dogovoril za dobavo kokaina, čeprav sam pravi, da v Španiji sploh še ni bil. »Tega nisem storil. Prostost mi je bila že enkrat pred tem odvzeta nezakonito. Leto in pol sem zaradi očitkov preprodaje kokaina v drugem kazenskem postopku, ki se je odvijal pred koprskim sodiščem, nezakonito preživel v priporu. Na koncu sem bil oproščen, tožilstvo pa se sploh ni pritožilo na sodbo,« je včeraj povedal Jenko.

»Tožilstvo kriminala v Sloveniji ne raziskuje, temveč si ga izmišljuje. Tožilstvo trdi nekaj, kar iz dokazov in prisluškovanja ne izhaja,« je še prepričan. Policija in tožilstvo ga želita po njegovih besedah zapreti zaradi preteklih grehov. Kot je pojasnil, je bil zaradi droge dvakrat obsojen v sredini oziroma drugi polovici devetdesetih let, v zadnjih dvajsetih letih pa s tem ni imel več opravka. Priznal je, da je bil z nekaterimi obtoženci v stiku, da bi dobil dva ponarejena potna lista.

Pri tem je šlo le za poskus. S sosedom se je namreč dogovoril, da vloži vlogo za pridobitev potnega lista, a k njej priloži fotografiji druge osebe, ki bi uporabljala to listino. Vlogo je upravna enota sicer sprejela, a se je zapletlo, ker so še pred izdajo potnega dokumenta ugotovili, da na fotografiji ni moški, ki je vložil vlogo, zato listina ni bila izdana, je pojasnil Jenko, ki je bil po koncu svojega zagovora sicer pripravljen odgovarjati na vprašanja tožilstva, a na njegovo presenečenje to zanj ni imelo nobenega vprašanja.

Na zatožni klopi poleg Jenka in Dujmovića sedijo še Senad Muhamedagić, Zvonko Hajšek, Slavko Ferjan, Darko Ostojić, Dragan Miladinović, Samo Amon, Ivica Nenadić in Zoran Zadravec, medtem ko je devet obtožencev še pred sojenjem priznalo krivdo za vpletenost v tihotapljenje in prodajo droge.

V morju končalo več sto kilogramov kokaina

Združba je po očitkih tožilstva operirala z velikimi količinami drog. Tako naj bi se med drugim dogovarjali o transportu najmanj 320 kilogramov kokaina na avstrijskem katamaranu, a se to zaradi zapletov ni zgodilo. V drugem primeru so domnevno Muhamedagić, Dujmović in Nebojša Čubrilović (ta je pobegnil v BiH, imel je namreč tudi tamkajšnje državljanstvo, vendar so ga tam ustrelili) ter nekateri drugi organizirali transport več sto kilogramov kokaina na jadrnici, ki pa se ni končal po njihovih načrtih. Več kot 1500 kilometrov na odprtem morju se je jadrnici zlomil jambor, kapitana in posadko pa je menda rešila posadka tovorne ladje, ki je takrat po naključju plula mimo. Več sto kilogramov kokaina so menda takrat v paniki odvrgli v morje, poškodovano jadrnico pa pustili sredi morja. Med tihotapci je na njihovo smolo deloval tudi sodelavec ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA).

Muhamedagić, ki je državljan Hrvaške, je menda imel tesne »poslovne« stike tudi s Hajškom, ki je znan iz afere o nezakonitih športnih stavnicah. Tožilstvo je tako med drugim opisalo, kako so osumljenci maja predlani opravili več prevozov po več kilogramov heroina.

Načrtovali rop kasneje umorjene Škrbićeve

Trije obtoženi nezakonite trgovine s kokainom, Miladinović, Muhamedagić in Ostojić, so po trditvah tožilstva načrtovali tudi rop Zorice Škrbić, partnerice Dejana Vidmarja, ki je bil obsojen na zaporno kazen zaradi ropa trezorjev banke SKB. Predvidevali so namreč, da je del roparskega plena zazidan v njenem stanovanju. Kot je Ostojić povedal na prejšnji obravnavi, je bila Škrbićeva zaradi povezave z Vidmarjem pod nadzorom policije, zato načrtovanje ropa ne bi bilo smiselno, medtem ko Miladinović o pokojnici ni hotel govoriti, saj to po njegovem mnenju ni moralno. Škrbićeva je kasneje postala žrtev druge tolpe, ki jo je ugrabila in jo tudi mučila. Potem ko so jo vrgli iz avtomobila v Podpeči, je umrla zaradi hudih poškodb.