Obtoženi trdi, da se je z nožem le branil

Fuad Bjelić se zagovarja, ker je oktobra lani z nožem skoraj usodno zabodel Safeta Halilovića.

Objavljeno
20. avgust 2015 17.18
Aleksander Brudar, kronika
Aleksander Brudar, kronika
Ljubljana – Po sodnih počitnicah se je moral včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi obtožbe zaradi poskusa uboja Safeta Halilovića znova zglasiti Fuad Bjelić. Obravnava se je kar hitro končala, saj sta izostanek na njej opravičila še predvidoma zadnja priča in sodni izvedenec, zaradi česar je morala sodnica Špela Koleta obravnavo prestaviti na 14. september.

Bjelić je še danes prepričan, da se je 21. oktobra lani okoli enajste ure zvečer pred lokalom Elite Club, kjer je z nožem Halilovića po vratu tako hudo poškodoval, da se ta lahko le hitri zdravniški pomoči zahvali, da je napad preživel, le branil pred napadalci.

V zagovoru na začetku sojenja je povedal, da se je po prihodu v lokal odpravil za šank, kamor je nato prišel Halilovićev brat Dževad z družbo in takoj »začel nabijati: 'Idiot, majmun! Zakaj nisi prišel do mene, da bi mi naredil fasado in stopnice?'« Ko je beseda nanesla na denar, ki naj bi mu ga bil dolžan Bjelić, se je Halilovićev brat razjezil in, kot se spominja obtoženi, skočil nanj ter ga podrl na tla. Pretep so drugi člani družbe hitro preprečili, varnostnik pa je nato Halilovićevo družbo spravil iz lokala.

Bjelić tako, Halilović drugače

Fuad je nekaj minut zatem lokal zapustil, in ko je stopil skozi vhodna vrata, je zaslišal Dževadov glas: »Evo majmune, ubijte govno!« Začutil je udarec v glavo, padel je na tla, družba pa ga je brcala po glavi. »Ustrašil sem se za življenje, ker sem čutil, da ne bodo nehali,« je povedal obtoženi in nadaljeval, da je iz torbice v samoobrambi povlekel nož na priklop z desetcentimetrskim rezilom, s katerim je hotel prej v lokalu rezati salamo, ter »brez cilja« zamahnil navzgor. Da je zabodel Safeta, je izvedel šele nekaj sekund pozneje, ko je zaslišal krike: »Zaboden je, zaboden je!« Po dogodku je odšel na policijo, kjer je tudi povedal, kaj se je zgodilo in da je bil napaden.

Da je celotna zgodba povsem drugačna, je na sodišču poskušal dokazati Safetov brat Dževad. Fuad naj bi namreč po prihodu v lokal, kot je povedal, pristopil do mize, ob kateri je Dževad pil z družbo, in mu začel v usta riniti kos kruha s pašteto. »Nekajkrat sem mu rekel, naj neha, vendar ni odnehal. Beseda je nanesla tudi na najino medsebojno dolžniško-upniško razmerje, ki se vleče že več kot deset let, padale so psovke in grožnje, začela sva se prerivati,« se je spominjal in nadaljeval, da je po tem, ko je Fuada prosil, naj se nehata prepirati, odšel pred lokal, kamor je brez opozorila prišel še obtoženi. Ta je po besedah Dževada z nožem zamahnil proti Safetu in ga močno poškodoval.

Fuada so obvladali, mu izbili nož iz roke, Safeta pa odpeljali v bolnišnico.

Na nožu našli biološke sledi obtoženca in oškodovanca

Na aprilskem delu sojenja je podobno zgodbo pripovedoval tudi Safet. Ta je povedal, da je spor v lokalu začel prav Bjelić in da še vedno ne ve, zakaj je bil prav on žrtev napada. »Pijan je bil. Ne vem, zakaj je mene napadel. Mogoče zato, ker sem mu bil najbližji?« se je vprašal in se med drugim še spominjal: »Ko me je zabodel z nožem, je stal na stopnici. Jaz sem stal niže od njega.«

Na včerajšnjem sojenju smo lahko slišali, da je toksikološka preiskava pokazala, da naj bi imel Fuad v času napada v krvi med 1,1 in 1,8 grama alkohola na kilogram krvi. Tako na ročaju kot rezilu noža pa so forenziki odkrili Fuadove in Safetove biološke sledi, pri čemer so na rezilu prevladovale Safetove.