Oče domnevno zlorabljene deklice slutil, da je nekaj narobe

Bosno in Hercegovino je pred dnevi pretresla zgodba o zlorabi zdaj 19-letnega dekleta iz naselja Gojčin.

Objavljeno
31. maj 2012 13.07
Posodobljeno
31. maj 2012 13.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Sarajevo - Potem ko je vaščan iz naselja Gojčin v Bosni in Hercegovini javnosti razkril zgodbo sovaščanov, zakoncev Marinković, ki da sta deset let pretepala in zlorabljala zdaj že 19-letno dekle, so novinarji obiskali dekličinega očeta, ki živi v Nemčiji.

Po pisanju spletnega portala Jutarnji.hr je Alfred Siegner slutil, da bi hči lahko bila v nevarnosti, a z njo, kot je zatrdil, ni mogel vzpostaviti stika. Svojo bivšo ženo Christino, s katero sta se ločila pred petnajstimi leti, ko je ta hčer tudi odpeljala v Bosno, je opisal kot pošast. »Moja bivša žena je pošast in zasluži si najhujšo kazen,« je Alfred Siegner povedal novinarjem.

Kot je razložil, sta se nazadnje po telefonu pogovarjala pred letom dni, ko mu je tudi zatrdila, da je z deklico vse v redu in da je za darilo dobila konja, s katerim preživlja veliko časa. Enkrat lani, je še dodal Siegner, se mu je uspelo pogovoriti tudi s hčerjo. Kot je zatrdil, mu je rekla, da z njo ne ravnajo dobro in da naj ne verjame materinim besedam. Zakaj oče ni ukrepal, ni znano.

Zakonca Marinković, ki naj bi dekle zlorabljala in sta trenutno v priporu, je  Alfred Siegner opisal kot navadna prevaranta. Pred dnevi so bosanski mediji poročali, da bi zgodba deklice lahko bila povezana s pridobitvijo delovnih dovoljenj za zakonca Marinković v Avstriji in Nemčiji in da je dekličina mati najverjetneje vedela za zlorabe. Kriminalistična preiskava bo pokazala, ali je mati za molk prejemala denar.

Mati dekleta, Christine, ki je trenutno pod policijskim nadzorom, sicer trdi, da je s hčerjo iz Nemčije pobegnila, ker je oče pretepal otroka. Njen bivši mož je ob tem dejal, da je ta primer na sodišču zaključen in da je on opran vsakršne krivde.

Tragično zgodbo dekleta iz Nemčije, nad katerim so se menda pogosto izživljali, je policiji po več letih prijavil sosed Sead Makalić. Večkrat so dekle menda vpregli v voz namesto konja, voz pa je morala prevažati tudi po vasi. Policija je zakonca, Milenka in Slavico Marinković, pred dnevi prijela. Dekle, ki ima zaradi številnih zlomov deformirane roke, okreva v eni od varnih hiš v Tuzli.