Oče koroških dečkov je na sodišču dremal

Romeo Bajde se na novnem sojenju za umor nekdanje partnerke Lidije Škratek ne počuti dobro

Objavljeno
31. avgust 2017 15.52
Brane Piano
Brane Piano

Celje – Izvedenci psihiatrične in psihološke stroke bodo po skoraj letu dni od prvega mnenja morali ponovno ugotavljati, ali Romeo Bajde, ki je obtožen umora Lidije Škratek – oba sta starša v javnosti znanih koroških dečkov –, zmore spremljati sojenje.

Marca ga je senat pod vodstvom sodnika Zorana Lenovška obsodil na 13 let zapora zaradi uboja takrat že nekdanje partnerke, višje sodišče pa je ugodilo pritožbi okrožne državne tožilke Simone Kuzman Razgoršek, razveljavilo sodbo in Okrožnemu sodišču v Celju naložilo izvedbo novega sojenja. Obtožen je umora iz ljubosumja, za kar je zagroženo najmanj 15 in največ 30 let zaporne kazni.

Tožilka: To je poskus zavlačevanja

A včeraj se je zapletlo že na začetku novega sojenja pred petčlanskim senatom. Bajde je na vprašanja sodnika Lenovška odgovarjal zmedeno, vmes ga je moral sodnik večkrat tudi poklicati, da je pritegnil njegovo pozornost. Tožilka je pripomnila, da gre pri Bajdetovem obnašanju in predlogu zagovornice Maksimilijane Kincl Mlakar, da naj sodišče pridobi zdravstveno dokumentacijo in novo psihiatrično mnenje, za poskus zavlačevanja. Skrajni rok, do katerega lahko že od decembra 2015 priprtega Bajdeta zadržijo v priporu, bo potekel marca prihodnje leto.

Tožilka je bila na Višjem sodišču v Celju s pritožbo uspešna zaradi tega, ker se je drugostopenjsko sodišče z njo strinjalo, da je prvostopenjsko sodišče kršilo kazenski postopek in napačno ocenilo pogoje, ko je januarja 2017 na predlog obrambe zaradi varovanja osebnih podatkov obtoženca javnost izločilo z glavne obravnave med zaslišanjem dveh izvedencev psihiatrične stroke.

A natezanje med obrambo in obtožnico o Bajdetovem psihičnem stanju se bo očitno nadaljevalo tudi na novem sojenju za umor, ki ga Bajde nikoli ni zanikal, le spomni se menda ne vsega. Oče koroških dečkov je Lidijo Škratek v noči s 26. na 27. december 2015 pretepel in že mrtvo pripeljal v velenjski zdravstveni dom. Uboj je priznal že policiji in na prvem sojenju je senat pri odmeri kazni to upošteval. Verjel mu je tudi, da je ni umoril iz ljubosumja, temveč da je šlo za uboj. Lidija Škratek je imela hude poškodbe zaradi silovitih in topih udarcev v glavo, pretres možganov, umrla pa je zaradi davljenja in zadušitve. Takrat je imela že drugega partnerja in po prepričanju tožilke tega preprosto ni mogel sprejeti.

Višje sodišče senatu na včeraj začetem ponovnem sojenju priporoča, da odpravi kršitve kazenskega postopka in ponovno izvede dokaze. Posebej naj z gotovostjo ugotovi, ali je Bajde dejanje zagrešil iz nizkotnih nagibov, kakor je navedeno v obtožnici, svojo odločitev pa naj podkrepi z jasnimi in prepričljivimi razlogi.

Na pomirilih, potem pa še apaurin

Toda Bajde je včeraj sodišču delo močno otežil ali vsaj zavlekel. Svoje osebne podatke – je keramičar brez zaposlitve in menda že brez stalnega prebivališča, saj je v priporu – je sodniku Lenovšku še nekako potrdil, potem pa ga je vse manj pozorno poslušal. Nekajkrat je bilo videti, kakor da je zadremal. Zagovornica je predlagala izdelavo novega psihiatričnega mnenja in pridobitev zdravstvene dokumentacije, saj naj bi v zadnjega pol leta Bajdetu v priporu spremenili terapijo in zdravila, obtoženi se imen zdravil ni spomnil, potrdil je le, da mu pred obravnavami dajo apaurin za pomiritev. Njegova zagovornica se je spraševala, ali je Bajde sposoben spremljati in sodelovati na glavni obravnavi, saj se mu zdravstveno stanje poslabšuje. Sodnik, ki je poizvedel v priporski ambulanti, je dejal, da so mu potrdili, da Bajdetu res trikrat na dan dajejo zdravila in da je bila njegova terapija večkrat spremenjena. »Sodišče je dolžno zagotoviti, da se bo sposoben braniti,« je dejala Kincl Mlakarjeva; Kuzman Razgorškova pa nasprotno, da prav njegova izjava, da sojenja ni sposoben spremljati, potrjuje, da je tega zmožen.

Bajde je spet – resnično ali hlinjeno – malo zakinkal, sodnik pa je ugodil predlogu obrambe. Pridobil bo izvedensko mnenje Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete, kar »lahko malo dlje traja«, prvo nadaljevanje glavne obravnave pa je napovedal za 25. september.