»Očistimo Slovenijo«: 17 obtožencev, 10 zanika krivdo

Kranjski del zgodbe po majskih velearetacijah na strogo varovanem kranjskem okrožnem sodišču.

Objavljeno
11. januar 2013 11.08
Posodobljeno
11. januar 2013 11.08
Velsojenje Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj - Česa podobnega Kranj še ni doživel. Deset vozil, nekatera s sirenami, so na strogo varovano kranjsko okrožno sodišče iz priporov malo čez osmo uro zjutraj začela voziti deveterico vklenjenih in zelo zastraženih obtožencev, prijetih v majski akciji Očistimo Slovenijo. Še osem obtožencev, ki se bodo branili s prostosti, pa se je skupaj z odvetniki gnetlo na ozkem hodniku.

Kot smo že poročali, je policija po najobsežnejših akcijah doslej v Sloveniji 11. maja lani zaradi preprodaje droge in orožja v Kranju kazensko ovadila 26 ljudi, v Ljubljani 13 in v Kopru štiri ljudi. V trgovini z drogami in orožjem, ki je potekala iz Črne gore skozi Slovenijo v Francijo in na Nizozemsko, naj bi po ugotovitvah policistov sodelovalo 47 ljudi, zoper katere so vložili ovadbe za 193 kaznivih dejanj.

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je oktobra vložilo obtožnico zoper 25 ljudi. Konec novembra je kranjsko okrožno sodišče četverici, potem ko so štirje obtoženi priznali krivdo, po hitrem postopku izreklo kazni od enega leta in pet mesecev zapora do pogojne devet mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo.

Podobno je bilo mogoče pričakovati skesance tudi danes. Velika sodna dvorana je pokala po šivih. Med vklenjeno deveterico in osmerico, ki ni bila v priporu, so pravosodni policisti na začetku predobravnavnega naroka naredili pravi živi zid, a je vse potekalo mirno. Ko je sodnica Andrijana Ahačič preverjala identiteto obtožencev, je nekaj nasmeškov na obraz prinesla le informacija, da manjka en obtoženec, Almir Halavać, ker je na službeni poti.

Tožilka Nadja Gasser je obtoženim, 29-letnemu brezposelnemu Senadu Pavlekoviću iz Ivančne Gorice, brezposelnemu 31-letnemu Kranjčanu Darku Paleviću, brezposelnemu 22-letnemu Kranjčanu Mladenu Samardžiji, brezposelnemu 48-letnemu Kranjčanu Radu Bubanji, brezposelnemu 33-letnemu Tržičanu Zoranu Matoviću, brezposelnemu 32-letnemu Kranjčanu Bojanu Rodiću, 31-letnemu Blejčanu Milanu Rikanoviću, 34-letnemu Kranjčanu Aljoši Bukovcu, 22-letnemu Kranjčanu Zoranu Milačiću, 24-letnemu Tržičanu Sašu Gavriču, 26-letnemu Jeseničanu Matjažu Dubravčiču, 27-letnemu brezposelnemu Koprčanu Aleksandru Vodopija, 29-letnemu Koprčanu Darku Radonjiču in 28-letnemu Ljubljančanu Jasminu Džafiću ponudila omiljene kazni, medtem ko je z 31-letnemu brezposelnim Ljubjančanom Rokom Gligorovom in 28-letnim Blejčanom Denisom Medjo v preteklem tednu sklenila sporazum. V Parizu živečemu državljanu Črne gore, 35-letnemu Veliborju Popoviću, brezposelnemu 48-letnemu Kranjčanu Radu Bubanji in odsotnemu Almirju Halaloviću tožilka ni ponudila nič, saj ne obtoženi ne njihovi zagovorniki niso pristopili k pogajanju.

Najvišjo kazen bi, če bi seveda krivdo priznal, bi tožilstvo dodelilo Senadu Pavlekoviću, in sicer 12 let zapora in denarno kazen 20.000 evrov, drugo najvišjo pa Darku Paleviću: osem let in pet mesecev zapora, kazen 10.000 evrov in zaseg premoženjske koristi. Ker Pavleković, Palević, Samardžija, Bubanja, Matović, Rodić, Rikanović, Radonjić, Džafić in Popović krivde niso priznali, je sodnica prekinila obravnavo. Kot je pojasnila, se bo nadaljevala, tudi za odsotnega Halalovića, prihodnji teden, 16. januarja.

Za skesance pa se je narok na okrožnem sodišču nadaljeval in predvidoma bo popoldne znano, kako visoko bodo kaznovani obtoženci.