»Očistimo Slovenijo«: Smešniku in Filimonoviću večletne zaporne kazni

Darko Smešnik bo za zapahi preživel pet let in pet mesecev, Gorazd Filimonović pa osem let in pol.

Objavljeno
17. april 2013 16.59
ankele sojenje
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Vsak ima pravico zanikati kazniva dejanja, vztrajati pri svojem in upati na najboljše,« je sodnik Srečko Škerbec ob izreku zaporne kazni povedal Gorazdu Filimonoviću in Darku Smešniku. A njuna taktika se ni izšla, saj bosta (v primeru, da bo sodba pravnomočna) za zapahi dlje, kot če bi se pogodila s tožilstvom.

Z današnjo sodbo edinima, ki nista priznala krivde, je na ljubljanskem okrožnem sodišču epilog dobila velika policijska akcija maja lani - prijelo se je je neuradno ime Očistimo Slovenijo, združba pa naj bi skupaj z mamili zaslužila več kot 1,6 milijona evrov.

Tožilec Boštjan Jeglič je lahko s sodbo izjemno zadovoljen, saj je senat v celoti sledil njegovemu predlogu in Gorazdu Filimonoviću izrekel enotno kazen 8 let in pol zapora, Darku Smešniku pa 5 let in pol. Plačati bosta morala še stranski denarni kazni, Filimonović 5000 evrov, Smešnik pa 2000, in vrniti - prvi 660, drugi pa 1600 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Od trinajstih obtoženih je sicer kar 10 članov »hudodelske združbe« vpletenost v preprodajanje mamil priznalo že na začetku postopka, eden pa je dejstvo, da ima tožilec očitno premočne karte, spoznal tekom sojenja. Jeglič je zasluge za to sicer pripisal izjemnemu delu tajnega policijskega delavca, ki je dve leti »glavo nosil na pladnju«, in njegovemu koordinatorju.

Na predobravnavnem naroku je tožilec Filimonoviću v zameno za priznanje krivde za pečanje z mamili sicer neuradno ponudil štiri leta in dva meseca zapora. Senat mu je za to kaznivo dejanje zdaj prisodil šest let, še osem mesecev pa si je prislužil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe.

Na Silvestrovo 2007 je pred Mercatorjem na Zaloški cesti hudo pretepel Gorana D. in ga poškodoval. Goran D. je kasneje na sodišču sicer izgubil spomin, a senat je to pripisal dejstvu, da ga je Filimonović kasneje večkrat »obiskal« v lokalu, kjer je delal.

Filimonoviću so preklicali tudi enoletno pogojno zaporno kazen in združili še kazen enega leta in pol, ki jo prestaja zdaj. Filimonović je bil sicer do zdaj kaznovan zaradi vrste kaznivih dejanj, od tatvin, velikih tatvin do goljufij in izsiljevanja, pa tudi prometa z mamili. »Kako ste prepričali sodnika okrajnega sodišča v Ljubljani, ki vam je izrekel pogojno kazen, da ste zaupanja vredna oseba, mi ni jasno,« mu je ob tem povedal Srečko Škerbec. Dal pa mu je tudi vedeti, da priznanja tik pred koncem postopka (Filimonović je v sredo tik pred začetkom zaključnih besed priznal krivdo za sodelovanje v preprodaji mamil, dejanje obžaloval in obljubil, da se s takimi zadevami ne bo več ukvarjal) ne šteje kot olajševalne okoliščine.

Pri Filimonoviću sicer niso našli nobene olajševalne okoliščine. Tako daleč kot tožilec, ki je Filimonoviću napovedal »izjemno negativno prognozo«, zanj je med drugim dejal, da ga je treba umakniti iz družbe, ker je škodljiv, sodniki niso šli. A so se s predlogom tožilstva kljub temu strinjali.

Prav tako sodnikov ni prepričal Smešnik, ki je v kratkem zagovoru zatrjeval, da je tajni policijski delavec, kateremu sta prodajala mamila, kriminalno aktivnost izzval. A mu sodniki niso verjeli. Tudi pri njemu sodniki niso našli olajševalnih okoliščin, bil pa je že obsojen, prav tako zaradi mamil. Smešniku so do pravnomočnosti sodbe tudi podaljšali pripor, njegova obramba pa je prosila, naj ga pošljejo na predčasno prestajanje zaporne kazni.