Očitki o koruptivnosti KPK so župana Trebnjega stali 500 evrov

Alojzij Kastelic si je z izjavo, v kateri je protikorupcijsko komisijo obtožil koruptivnosti, nakopal kazensko ovadbo.

Objavljeno
18. februar 2014 16.30
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Trebanjski župan Alojzij Kastelic si je z izjavo, v kateri je protikorupcijsko komisijo obtožil koruptivnosti, nakopal kazensko ovadbo. Da bi se izognil sodnemu postopku, se je s tožilstvom dogovoril za odloženi pregon in skladno z njim društvu Beli obroč nakazal 500 evrov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je septembra 2012 obvestila javnost, da je Kastelic ravnal koruptivno, ko je kot primernega kandidata, ne da bi o tem odločal občinski svet in pred tem tudi pristojna občinska komisija, kar samega sebe imenoval za člana senata za reševanje pritožb zoper novomeške policiste. Takrat je že bil v kazenskem postopku in junija tega leta je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja na pogojno zaporno kazen (zoper njega je bilo vloženih več kazenskih ovadb, doslej ima dve obsodbi zaradi zlorabe uradnega položaja).

V izjavi za Delo je 25. septembra 2012 v prispevku novinarja Bojana Rajška Župan ne namerava odstopiti protikorupcijsko komisijo obtožil koruptivnosti, zaradi česar so ga ovadili zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Na komisiji so takrat pojasnili, da bodo uveljavili kazenskopravno varstvo ugleda in dobrega imena komisije kot samostojnega in neodvisnega državnega organa ter da ima vsakdo pravico braniti svoje interese in tudi pravico do svobode izražanja, a je pri tem neutemeljeno napadati in izrekati žaljive obdolžitve na račun državnega organa.

Brez sodnega postopka

Čeprav je Kastelic po ovadbi suvereno izjavil, da od nje ne pričakuje posledic, je očitno ugotovil, da je tožilstvo vzelo stvar resno, zato se je odzval na vabilo na postopek za odložitev kazenskega pregona. Skladno z zakonom o kazenskem postopku sme državni tožilec s soglasjem oškodovanca odložiti kazenski pregon za kaznivo dejanje, za katero je predpisana denarna kazen ali zapor do treh let in še za nekatera druga določena kazniva dejanja, »če je osumljenec pripravljen ravnati po navodilih državnega tožilca in izpolniti določene naloge, s katerimi se zmanjšajo ali odpravijo škodljive posledice kaznivega dejanja«.

Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu pojasnjujejo, da je bila Kastelicu določena obveznost iz druge točke prvega odstavka 162. člena zakona o kazenskem postopku, ki govori o plačilu določenega prispevka v korist javne ustanove ali v dobrodelne namene oziroma v sklad za povračilo škode žrtvam kaznivih dejanj. »Obveznost je bila izpolnjena,« še dodajajo.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije pojasnjujejo, da je bil septembra lani zoper Kastelica izdan sklep za plačilo denarnega zneska in Kastelic je društvu za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč vplačal 500 evrov.