Očitki o propadu Mercate zdaj še v sodnih mlinih

Marko Mencin od Egona Bandlja pričakuje četrt milijona evrov zaradi obrekovanja.

Objavljeno
24. februar 2016 15.56
31.12. 2010 Portoroz, Slovenija. Egon Bandelj, predsednik uprave Splosne plovbe Portoroz - SPP.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – »Krivde ne priznavam,« je v postopku, v katerem ga kazensko zaradi obrekovanja in 250.000 evrov odškodnine zasebno toži nekdanji predsednik uprave Mercate Marko Mencin, dejal prvi mož Splošne plovbe Portorož Egon Bandelj.

Spor se je začel leta 2006, ko je, tako trdi Marko Mencin, nemški ladjar Döhle nagovoril takratnega finančnega ministra Andreja Bajuka, da je s prenosom deležev Splošne plovbe na Kad in Sod najprej preprečil, da bi Mercata presegla nadzorni delež 25 odstotkov plus ene delnice, nato pa na skupščini Splošne plovbe junija 2006 dosegel spremembo družbene pogodbe, s katero so iz nadzornega sveta izključili predstavnika Mercate. Kot pravi Mencin, se je nemški ladjar vrinil v lastništvo Splošne plovbe in jo nato prevzel, pri tem pa izigral preostale družbenike.

S tem je bilo, zatrjuje Mencin, Mercati onemogočeno, da bi soodločala in vplivala na poslovanje Splošne plovbe in vrednost svojega deleža v podjetju. Mencin je nemškemu ladjarju in upravi portoroške družbe očital tudi usklajeno glasovanje o dokapitalizaciji v škodo Mercate, prav tako naj bi leta 2007 potekala prirejena prodaja državnega deleža, saj so postavljeni pogoji po Mencinovih besedah izključili večino zainteresiranih kupcev, omenjeni delež pa je nato odkupil prav Döhle.

Mercata je v stečaju od konca leta 2013, ko je bil na zahtevo nemškega ladjarja kot njenega upnika prekinjen postopek prisilne poravnave. Pred stečajem je sprožila sodni spor, v katerem zahteva odkup nekaj manj kot četrtine delnic Splošne plovbe, ki jih ima v lasti, in sicer za dobrih 51 milijonov evrov. Mencin je tako odgovornost za vse, kar se je dogajalo v odnosih med Döhlejem, takratno vlado in Splošno plovbo, naprtil tudi direktorju portoroške družbe Egonu Bandlju.

Neposreden vzrok, da Mencin zasebno zaradi obrekovanja toži prvega moža Splošne plovbe, je, da je Bandelj v sredstvih javnega obveščanja v celoti zavrnil očitke o odgovornosti za nastale razmere, še več, zatrdil naj bi, da je za propad Mercate odgovorno kar vodstvo podjetja z Mencinom na čelu. To naj bi ves čas vleklo napačne poteze in se na posamezne dogodke odzivalo napačno, zgrešeno, pogosto tudi prepozno in premalo odločno.

Ker obtoženi Bandelj krivde ni priznal, se bo začelo sojenje z dokaznim postopkom. Kdaj, bo sodišče strankam še sporočilo.