Od decembra zaradi drog aretirali 14 ljudi, med njimi štiri Slovence

Slovenski kriminalisti so januarja zaključili zbiranje obvestil in odvzeli prostost članom hudodelske združbe.

Objavljeno
29. maj 2012 17.02
Posodobljeno
29. maj 2012 17.05
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ljubljana - Graški in slovenski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskim kriminalističnim uradom od decembra zaradi trgovine z mamili aretirali 14 ljudi in zasegli 2,2 kilograma kokaina, ki bi bil sicer vreden 220.000 evrov. V zaporu so po pisanju Slovenske tiskovne agencije glavni storilec iz Makedonije, dva Hrvata, štirje Slovenci in nekaj Kosovcev.

Po navedbah policijske avstrijske Štajerske je avstrijski kriminalistični urad prišel na sled v Gradcu živečemu Makedoncu, glavnemu storilcu, in njegovima dvema hrvaškima kurirjema droge. Trojico so aretirali decembra lani, pri sebi pa je imela okoli 300 gramov kokaina, ki ga je prinesla iz Nizozemske in tudi iz Slovenije. Zato so v primer vključili tudi slovenske oblasti, ki jim je uspelo priti na sled štirim Slovencem in jih tudi aretirati.

Na slovenski policiji so v zvezi s tem za STA pojasnili, da so kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor 23. januarja zaključili večmesečno zbiranje obvestil in odvzeli prostost članom hudodelske združbe, ki je od avgusta lani izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog.

V združbi je delovalo pet moških, starih od 21 do 46 let, ki so prebivali v Mariboru, na Ptuju in v okolici Ptuja. Štirje so državljani Slovenije, eden pa je iz Avstrije. Kazniva dejanja so izvrševali na območju Maribora in Ptuja, vodil pa jih je 46-letni moški iz okolice Ptuja.

V akciji so kriminalisti zasegli 1092 gramov kokaina, pri opravljanju preiskave vozila pri 46 letnem moškem pa še dodatnih 200 gramov te prepovedane droge. Zasegli so tudi več predmetov, povezanih s kaznivimi dejanji s področja prepovedanih drog, in pištolo. Vse člane združbe so 24. januarja s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, so še zapisali.