Od dolgoletnih zapornih kazni ni ostalo veliko

Trem napadalcem na Borisa Zupanca na bencinskem servisu v Kočevju kazni znižali na tri oziroma dve leti

Objavljeno
19. januar 2017 16.20
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Kmalu bo minilo pet let od smrti Borisa Zupanca, ki je umrl v brutalnem napadu na bencinski črpalki v Kočevju. Krivcem za njegovo smrt so sprva prisodili dolgoletne zaporne kazni zaradi umora, na drugem sojenju pa so dejanje prekvalificirali v uboj in jim kazni močno znižali. Višje sodišče pa je zdaj kazni še bolj znižalo.

Le minuto od prihoda do odhoda je trajal napad peterice – Dušana Hudoroviča, Cvetana Brajdiča, Zdenka Brajdiča, Gordana Hođaja in Alija Hođaja – 19. februarja 2012 na bencinski črpalki v Kočevju, ko so se surovo lotili 40-letnega Borisa Zupanca. Iz posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da je celo pičlih 17 sekund trajalo samo obračunavanje, po katerem je Zupanc obležal mrtev. Napad je bil bliskovit in brutalen, pri čemer sta dva od peterice uporabila tudi sekiro in obcestni kol, ta se je kar trikrat prelomil na oškodovancu.

Zaradi Zupančeve smrti se je na zatožni klopi najprej znašlo sedem obtoženih, ki so jim očitali umor. Prvostopenjsko sodišče je Hudoroviča obsodilo na 24 let in dva meseca zapora, Gordana Hođaja na 22 let in en mesec, Alija Hođaja na 18 let in dva meseca, Cvetana Brajdiča na 18 let in štiri mesece, Samanta Brajdiča na 17 let, Zdenka Brajdiča na 20 let in šest mesecev ter Dejana Novaka na 18 let in štiri mesece zapora. Višji sodniki so nato Samanta Brajdiča in Novaka oprostili, preostali pa so se na ponovljenem sojenju izvlekli z občutno milejšimi kaznimi, saj je višje sodišče kaznivo dejanje prekvalificiralo v uboj: Hudorovič 13, Ali Hođaj 10, Cvetan Brajdič 9, Gordan Hođaj 12 in Zdenko Brajdič 10 let zapora. Vrhovno sodišče je nato že pravnomočno sodbo razveljavilo. Tožilstvo je v skladu z usmeritvami vrhovnega sodišča, da se razdelajo vloge posameznih storilcev, zatem v ponovljenem postopku spremenilo obtožnico, vendar še vedno vztrajalo, da je šlo za uboj. Obramba peterice je namreč med drugim zatrjevala, da bi v tem primeru lahko šlo za nasilništvo, nekateri zagovorniki pa so se zavzeli za oprostilno sodbo.

Sodnica Alja Kratovac je vztrajala, da so vsi zagrešili kaznivo dejanje uboja in da so delovali enotno, da so dejanje – ne glede na to, kdo je zamahoval s kolom, kdo s sekiro, kdo pa le brcal ali preprečeval Zupančevi partnerici, da bi mu pomagala – vzeli za svoje. Glede na vloge in predkaznovanost je senat peterici za uboj izrekel različne kazni. Hudoroviču, ki je po vsej verjetnosti s sekiro zadal smrtni udarec, 10 let zapora. Gordanu Hođaju, ki je vihtel kol, osem let zapora. Aliju Hođaju in Zdenku Brajdiču sedem let, Cvetanu Brajdiču, čigar vloga je bila najmanjša – vendar se je ves čas gibal poleg in preprečeval, da bi se Zupanc branil – pa pet let in tri mesece.

Na sodbo sta se pritožila tožilstvo in obramba, višje sodišče pa je razsodilo, da je Aliju Hođaju, Zdenku Brajdiču in Cvetanu Brajdiču mogoče očitati le kaznivo dejanje nasilništva, zato so prvima izrekli tri leta zapora, tretjemu pa dve leti. Zagovornik Cvetana Brajdiča je za Slovenske novice napovedal, da bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, saj bi njegov klient moral biti oproščen. Od države pa bo terjal odškodnino, saj je na hladnem preživel tri leta in sedem dni, torej leto več od izrečene kazni.