Odkrili roparje in požigalca lop

Ogenj pod lope v Radovljici in Lescah je podtikal 59-letnik z Bleda

Objavljeno
05. februar 2015 16.28
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Gorenjski policisti in kriminalisti so se včeraj pohvalili, da so s kazenskimi ovadbami zaključili preiskavo treh ropov v Radovljici in na Jesenicah in šestih požigov lop v Radovljici in Lescah.

Vodja gorenjskih kriminalistov Boštjan Lindav je pojasnil, da so preiskali rop banke v Radovljici 18. novembra lani in rop pošte na Jesenicah 9. januarja letos. Zamaskirana in oborožena 29-letna Radovljičana sta zvečer tik pred zaprtjem zamaskirana vstopila v banko, zagrozila z orožjem uslužbenki in zahtevala denar. Nekaj sta ga tudi dobila, nato pa peš zbežala. Eden od teh bančnih roparjev pa je skupaj še z 29-letnim Jeseničanom, oba sta bila zamaskirana, ropal še na jeseniški pošti. Prav pri tem nezakonitem podvigu so policisti dobili tako dobre podatke očividca, da so izdelali fotorobota in odkrili osumljenca.

Tretji primer v Radovljici so kriminalisti na koncu obravnavali kot poskusa ropa: domačina, 16- in 21-letnik, sta 3. januarja letos starejši občanki, ki je zvečer hodila ob Cesti Staneta Žagarja, na silo vzela torbico in jo pri tem lažje poškodovala. A ker v torbici nista našla denarja, sta ji jo vrnila. Kar je zastrašujoče, je starost storilcev, je komentiral Lindav. Svetoval je, naj občani, če so oškodovani, poskušajo ohraniti mirno kri. Če je rop na obiskanem parkirišču, je smiselno zavpiti na pomoč. Nikakor pa se ne postavljati po robu in zaradi sto ali 1000 evrov tvegati hude poškodbe. »Bolje si je zapomniti podrobnosti o storilcu, številko avtomobilske registrske tablice ali pa smer bega,« je svetoval Lindav.

Komandir radovljiške policijske postaja Janez Šuštar in poveljnik radovljiške gasilske zveze Janez Koselj sta pojasnila podrobnosti o podtikanju več kot 20 požarov, ki so se več kot dvema letoma vrstili na Poljski poti v Radovljici in Lescah in v katerih je bilo povzročene več kot 30.000 evrov gmotne škode.

Po več mesecih temeljitega dela so policisti ugotovili, da je 59-letni Blejčan 6. novembra 2013 podtaknil ogenj pod štiri lope, od katerih sta dve v celoti pogoreli. Pod še dve lopi je isti osumljenec 24. junija lani podtaknil ogenj, ena je pogorela v celoti. Osumljeni ni gasilec in bil v nobeni povezavi z gasilskimi društvi, nikoli ga niso dobili na delu, v preiskavi pa je molčal, so pojasnili na včerajšnji novinarki konferenci.

Gasilci so bili zaradi pogostih požarov, praviloma so bili ponoči, precej slabe volje. »Počutili smo se nemočne in bilo je zelo obremenjujoče. V požarih so bili prizadeti skromni ljudje. Med najbolj žalostnimi zgodbami je tista, ko so lastniku lope, ki je imel v njej urejen prostor za kokoši in zajce, vse poginile,« je dejal Koselj. Na srečo so se intervencije za gasilce končale brez poškodb.