Odprli šampanjec, toda posel se je sfižil

Priči trdita, da je v prodajo Osmanovićeve družbe Domu Smreki silila banka.

Objavljeno
02. marec 2016 19.09
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Na sodnem procesu zoper poslovneža Samida Osmanovića in Danila Goričana se je tehtnica nagnila na stran obtoženih. Priči Nina Banič in Danijel Delič sta namreč pojasnili, da družba Dom Smreka z nakupom Osmanovićevega podjetja OS Metal ni bila oškodovana, saj denarni tok sploh ni stekel.

Osmanović, ki na sojenje prihaja vklenjen v lisice v spremstvu pravosodnih policistov, in Goričan, ki se brani s prostosti, sta po prepričanju tožilke Romane Kac Domu Smreki povzročila za 20,3 milijona evrov škode. Goričanu je naprtila zlorabo položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, Osmanoviću pa napeljevanje k temu dejanju.

Zgodba je precej zapletena. Goričan je kot direktor Doma Smreke sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićeve družbe OS Metal v vrednosti 20,3 milijona evrov, edini kapital te družbe pa je bil po tožilkinem mnenju 86.000 kvadratnih metrov velika parcela v Orubici v Slavoniji. Zanjo je sporno zlasti, da je OS Metal od Multi Consultinga to zemljišče kupil za 110.000 evrov, pol leta pozneje pa je vrednost parcele na podlagi domnevno fiktivne cenitve poskočila na kar 17 milijonov. Kačeva vztraja, da na silovit skok vrednosti ni vplival niti en dejavnik.

Pravnica Nina Banič, ki je nekaj časa delala pri Osmanoviću, je to trditev obrnila na glavo, kajti po njenih besedah se denar ni prelil z enega na drugi račun. Pojasnila je, da je za poslom stala Nova ljubljanska banka, vse se je dogajalo v četrtem nadstropju mariborske podružnice, na pogovorih pa je bil večinoma navzoč Borut Rataj kot direktor podružnice in občasno takratni direktor poslovnega centra NLB za velika podjetja v Podravju Albin Turk.

Scenarij posla je bil po navedbah Baničeve takšen: Dom Smreka kupi OS Metal, zemljišče v Orubici pa od Doma Smreke za 22 milijonov odkupi družba Keter, ki bi ji NLB odobrila posojilo. »Zadeva je bila za vse udeležence bolj ali manj jasna, nihče ni dvomil, da se bo kaj sfižilo,« je dejala Baničeva. Ob podpisu dokumentov so na banki celo odprli šampanjec, zraven je bil tudi Albin Turk, je razkrila. Toda Turku je opešal spomin, pred tednom dni se na prostoru za priče ni spomnil tako rekoč nič.

Iz pričanja Baničeve je bilo razbrati, da je nad celotnim poslom imela roko banka, Osmanović in Goričan se prej sploh nista poznala. Po njenem vedenju se je zadeva zapletla zaradi finančne krize. Keter namreč potem, ko je OS Metal postal last Doma Smreke, ni dobil posojila, vendar slednja zaradi tega ni bila oškodovana. »Dom Smreka ni plačala niti enega evra,« je poudarila Nina Banič. Kolikor ji je znano, bi si Dom Smreka s tem poslom opomogla in bi lahko poslovala naprej.

Da je vse skupaj zraslo na bančnem zelniku, je potrdil tudi nekdanji zastopnik podjetja LG Metal Danijel Delič (nasledil je Goričana). V tej verigi je LG Metal nastopal kot kupec Doma Smreke (obe družbi sta zdaj v stečaju), kjer je pridobil večinski delež. Nakup je predlagal Rataj, je dejal Delič, v bistvu pa je šlo za kompenzacijo, s katero je NLB zapirala stara posojila. Od Rataja je tudi izvedel, da je družba Keter na zemljišču v Slavoniji, ki je domnevni izvirni greh tega sodnega procesa, nameravala zgraditi bioelektrarno.