Odškodnine poškodovanim v bombnem napadu plačala država

Osmim poškodovancem v eksploziji bombe pred kranjskim lokalom skupaj dobrih 64.000 evrov – Pet poravnav in tri sodbe

Objavljeno
15. januar 2016 16.49
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Dobrih šest let po eksploziji bombe, v kateri je bilo 25. oktobra 2009 pred kranjskim lokalom Million club laže ranjeno devet ljudi, je zgodba dobila sodni epilog. Višje sodišče je potrdilo zadnji dve prisojeni odškodnini, davkoplačevalce pa je dogodek, za katerega je poleg neposrednih storilcev odgovorna tudi država, saj je bilo vojaško skladišče, iz katerega je bila bomba ukradena, slabo varovano, stal skupaj dobrih 64 tisočakov.

Osmerica poškodovanih v bombnem napadu se je odločila, da bo odškodninsko odgovornost terjala od države, češ da ta ni ustrezno poskrbela za hrambo orožja. Amir Čehić, Dragan Daljević, Neven Ivičić, Dejan Bodiroža, Željko Jović, Jasna Halačević, Andrej Iličić in Alisa Vujin so zaradi poškodb in stroškov zdravljenja s tožbo zahtevali vsak dobrih 20.000 evrov.

Da je država odgovorna za dogodek in posledice, je s pravnomočno sodbo sodišče ugotovilo že pred dvema letoma, ko je odločalo o prvi izmed tožb poškodovancev. Pravobranilstvo je sicer dvomilo, da orožje sploh izvira iz omenjenega skladišča, opozorilo je tudi, da je bilo na poligonu in v skladišču zagotovljeno varovanje v skladu z minimalnimi tehničnimi standardi in poskrbljeno za tehnično in fizično varovanje ter da je bila zaradi vloma in bombnega napada vzročna zveza pretrgana. Menilo je, da bi zaradi tega morali odgovornost nositi tisti, ki so storili kazniva dejanja. A je okrožno sodišče, ki je obravnavalo tožbeni zahtevek Iličića, junija 2013 sklenilo, da je država vendarle odgovorna, ker je bilo vojaško skladišče, iz katerega je bila bomba ukradena, slabo varovano. Potencialna nevarnost vojaškega orožja je namreč tako velika, da preprosto zahteva večjo skrbnost in 24-urno fizično varovanje.

Med tri in 14.000 evrov

Sodišče je Iličiću (s tožbo je terjal 20.996 evrov) prisodilo odškodnino v višini 6472 evrov, takšnemu stališču pa je julija 2014 pritrdilo tudi višje sodišče. Po pravnomočni odločitvi sodišča glede temelja tovrstnih zahtevkov je državno pravobranilstvo tudi drugim poškodovanim ponudilo primerljivo odškodnino.

Z Aliso Vujin je sklenilo poravnavo v višini 9000 evrov, za enak znesek se je dogovorilo z Jasno Halačević. Nevenu Ivičiću je država izplačala 7000 evrov, Željko Jović (s tožbo je zahteval 20.624 evrov) se je z državo sodno poravnal za 7500 evrov, medtem ko je sodna poravnava Dejanu Bodiroži prinesla 8000 evrov, pojasnjuje Anita Drev, predstavnica pravobranilstva za odnose z javnostmi.

Ker se s ponujeno poravnavo ni strinjal Amir Čehić, je zoper državo vložil tožbo za 20.588 evrov odškodnine, a mu je uspelo iztožiti bistveno manj. Kot so nam odgovorili s pravobranilstva, mu je okrožno sodišče julija lani dosodilo 3029 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi, takšno odločitev pa je decembra lani potrdilo višje sodišče. Čehić je namreč ob eksploziji dobil drobec v petnico, kar pa mu po presoji izvedenca ni pustilo funkcionalnih posledic, poleg tega zatrjuje, da si je, ko je zaradi bombe odskočil med dva avtomobila, pri tem poškodoval dlan. Toda izvedenec je opazil njegove izjave med prvim pregledom, da si je roko pred tem poškodoval v pretepu. Po izvedenčevem mnenju je zato bolj verjetno, da si je dlančnico zlomil takrat, med drugim je na sodišču povedal, da gre za tipično boksarsko poškodbo.

Višje sodišče je decembra zavrnilo tudi pritožbo pravobranilstva zoper sodbo okrožnega sodišča, ki je Draganu Daljeviću, ta je bil v eksploziji bombe najhuje ranjen, dosodilo odškodnino v višini 14.406 evrov (14.100 za nepremoženjsko in 306 evrov za premoženjsko škodo, z obrestmi), tako da je tudi ta pravnomočna.