Odškodnine poškodovanim v bombnem napadu

Državo bo drago stalo, ker skladišče, od koder je izginila bomba, ki je počila v Kranju, ni bilo ustrezno varovano.

Objavljeno
27. maj 2015 10.45
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana − Čeprav sta bila zaradi bombne eksplozije leta 2009 pred kranjskim lokalom Million Club obsojena 25-letni Dževad Velić in 21-letni Damir Muzaferović, na krajše zaporne kazni pa je bila obsojena tudi četverica, ki je ukradla orožje iz vojaškega skladišča v Povhovi jami pri Pivki, bo celotna stvar drago stala predvsem državo. Ker je bilo skladišče slabo varovano, bo poškodovancem izplačala odškodnine.

25. oktobra 2009 je pred kranjskim lokalom Million Club eksplodirala vojaška bomba M75 in pri tem ke bilo lažje ranjenih devet mladih. Čeprav je tožilstvo na sojenju Veliću in Muzaferoviću očitalo poskus uboja Andreja Iličića, Amirja Čehića in Damirja Husića, poleg tega pa še nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ter povzročitev splošne nevarnosti, sta jo bombaša odnesla z le tremi leti zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Spor se je začel zaradi dekleta, Velić in Muzaferović sta odšla in se nato, kot so pokazali tudi posnetki varnostnih kamer, vrnila. Eden od njiju je vrgel bombo, s katero sta, kar so pokazale tudi biološke sledi na prožilnem mehanizmu bombe, razpolagala oba.

Kasneje je bila na zaporne kazni obsojena tudi četverica, ki je spomladi 2009 iz skladišča uprave za zaščito in reševanje v Povhovi jami ukradla 22 raketometov, 59 ročnih bomb in 684 pogonskih nabojev za tromblonske mine. Kraja je v javnosti dvignila veliko prahu, saj je razkrila pomanjkljivosti pri varovanju skladišča in druge domnevne malomarnosti, ki so se dogajale pri ravnanju z orožjem v Povhovi jami.

Kljub temu da so bili storilci znani in pravnomočno obsojeni, pa se je sedmerica poškodovanih v bombnem napadu odločila, da prek odvetniške družbe Matoz vloži tožbe proti državi, češ da ni ustrezno varovala skladišča. Poškodovani so zahtevali vsak po dobrih 20.000 evrov.

Tiskovna predstavnica državnega pravobranilstva Anita Drev nam je pojasnila, da je sodišče do zdaj pravnomočno odločilo v primeru Andreja Iličića, ki je zahteval odškodnino v višini 20.996 evrov. Višje sodišče v Ljubljani je 4. julija 2014 potrdilo sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero je to Iličiću prisodilo odškodnino v višini 6471,59 evra.

V vojaško skladišče je vstopil brez težav

Pravobranilstvo je sicer dvomilo, da orožje sploh izhaja iz omenjenega skladišča, poleg tega pa je opozorilo, da je bilo na poligonu in v skladišču zagotovljeno varovanje v skladu z minimalnimi tehničnimi standardi in poskrbljeno za tehnično in fizično varovanje.

Opozorilo je še, da je bila zaradi vloma in bombnega napada vzročna zveza pretrgana, zaradi česar bi morali odgovornost nositi tisti, ki so storili kazniva dejanja, a je sodišče ocenilo, da je država odgovorna. Potencialna nevarnost vojaškega orožja je namreč tako velika, da preprosto terja večjo skrbnost in 24-urno fizično varovanje, so menili sodniki.

Na sodišču je bil med drugim zaslišan tudi Matej Olenik, ki je bombo ukradel, in je potrdil, da je bilo skladišče slabo varovano, tako da je brez kakršnihkoli težav vstopil, ograja pa je bila tako nizka, da bi jo zlahka preskočil tudi pes. Olenik je povedal še, da je bombo res prodal bombašema, kar sta potrdila tudi sama.

Sodišče je Iličiću za primarni strah in lažjo obliko sekundarnega strahu med zdravljenjem ter minimalne poškodbe prisodilo omenjeno odškodnino, ni pa prepričal sodišča z zatrjevanjem posttravmatske stresne motnje, zaradi katere menda ni mogel več trenirati kick boksa in zahajati v diskoteke, tlačile pa so ga tudi more. Iličić je omenjal tudi nekatere druge poškodbe, vendar jih izvedenec ni povezal z dogodkom.

Potem ko je bilo v tem primeru pravnomočno odločeno o temelju, je pravobranilstvo tudi drugim poškodovanim ponudilo primerljivo odškodnino. V dveh primerih zadeva še ni zaključena, čeprav sta stranki po naših podatkih že sprejeli odškodnino v podobni višini, dva poškodovanca pa sta sprejela sedem oziroma devet tisočakov. V enem primeru je sodišče 8. aprila letos izdalo sodbo, s katero je odločilo, da mora država poškodovancu plačati skoraj 14.500 evrov, a sodba še ni pravnomočna, saj se je pravobranilstvo nanjo pritožilo.

Poškodovan v pretepu, ne med eksplozijo

Pri višji odškodnini od ponujene je vztrajal tudi Amir Čehić, ki je bil tistega večera vpleten v incident, zaradi katerega je nato počila bomba, tudi on je zahteval okrog 20.000 evrov. A mu bo morda še žal, saj mnenje, ki ga je v njegovem primeru izdelal izvedenec za travmatologijo Bogomir Rajh, zanj ni ravno ugodno. Čehić je dobil drobec v petnico, kar pa mu po mnenju izvedenca ni pustilo funckionalnih posledic, zatrjuje pa še, da si je, ko je zaradi bombe odskočil med dva avtomobila, pri tem poškodoval dlan. A izvedenec je opazil njegove izjave med prvim pregledom, da si je roko pred tem poškodoval v pretepu. Po mnenju izvedenca je bolj verjetno, da si je dlančnico zlomil takrat, med drugim je na sodišču te dni povedal, da gre za tipično boksarsko poškodbo.

Izvedenec je pojasnil, da na roki zdravnik ni opazil nikakršnih odrgnin, ki bi zagotovo nastale, če bi Čehić z višine udaril ob asfalt. Čehić je zatrjeval tudi, da je več let opozarjal na bolečine zaradi drobca v petnici, preden so mu ga po treh letih in petih mesecih končno odstranili, a izvedenec ni ugotovil, da bi bilo to kje zavedeno. Rajh je povedal še, da se mu zdi čudno, da je Čehića šele po petih letih nenadoma doletela posttravmatska stresna motnja odloženega tipa, a je hkrati opozoril, da ne gre za njegovo področje.

Glede na vse je sodnica Vera Gams Premerl stranki še enkrat pozvala, ali obstaja možnost poravnave, a je pravobranilka Anamarija Zajc Kovačič takoj povedala, da si glede na izvedensko mnenje Čehić po njenem ne zasluži niti prej ponujene odškodnine. V roku enega meseca bo najbrž dobil novo – nižjo ponudbo. Če se Čehić z njo ne bo strinjal, pa bo sodišče angažiralo še izvedenca psihiatra.