Odvetnik nima energije 
za nekoristno posedanje

Afera Patria: Zagovornik Antona Krkoviča Jože Hribernik 
je sporočil, da ga do konca postopka na sodišče ne bo.

Objavljeno
03. julij 2012 10.20
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Ker nima ne časa ne energije, da bi nekoristno posedal na klopi v razpravni dvorani, ga do konca postopka na sojenje ne bo, je v izjavi sodnici Barbari Klajnšek, ki sodi v zadevi Patria, sporočil Jože Hribernik, zagovornik Antona Krkoviča. Meni tudi, da bi morali sojenje nemudoma končati.

Včeraj se je z zaslišanjem finske priče, nekdanjega vodje izvoznega oddelka v Patrii Paulija Rumbina, nadaljevalo sojenje v zadevi Patria. Finec je bil zaslišan na videokonferenci s sodiščem v Varšavi, kjer živi. Na sojenje je spet prišel obdolženi Jože Zagožen, poleg njega pa je na zatožno klop sedel le še Ivan Črnkovič. Janeza Janše zaradi neodložljivih obveznosti na sodišče ni bilo, prav tako ne Walterja Wolfa, ki je po zagovorniku sporočil le, da je v Kanadi. Zaradi zdravstvenih težav je manjkal tudi Anton Krkovič. Njegov zagovornik Jože Hribernik pa je sodišču sporočil, da se v prihodnje sojenja po dogovoru s Krkovičem ne bo udeleževal, na sklepno besedo pa bo prišel.

»Cilj se je sfižil«

V izjavi sodišču kritizira delo tožilstva in sodišča. V procesu, ki ga po njegovem mnenju sploh ne bi smelo biti, po njegovih besedah ni bil izveden niti en dokaz, ki bi upravičeval utemeljen sum, da so obdolženci krivi. »Ta proces je bil pripravljen z velikimi ambicijami, zanesljivo tudi z enormnimi stroški, pa z enim samim ciljem, in sicer da se politično onemogoči in očrni sedanjega predsednika vlade.« Meni, da se je ta cilj sfižil, saj je obsodba nestvarna, proces pa po njegovem služi kot rezerven učinek, saj se s snemanjem in fotografiranjem obdolžencev v razpravni dvorani dogaja hud napad na njihovo dostojanstvo. Hribernik še meni, da je treba zadevo nemudoma končati, ker dokazov ni.

Sodnica Klanjškova je ocenila, da se lahko sojenje nadaljuje v nenavzočnosti manjkajočih in zagovornika, zato je izvedla videokonferenco. Pauli Rumbin je povedal, da je bil v Patrii zaposlen v letih 2002 in 2003, ko projekt nabave osemkolesnikov za slovensko vojsko še ni stekel. Med drugim je bil pristojen za iskanje potencialnih partnerjev, a so bile njegove pristojnosti majhne. V povezavi s tem poslom nikoli ni slišal za Walterja Wolfa, je pa povedal, da so Wolfganga Riedla izbrali na podlagi njegovih izkušenj, plačan pa je bil od 6000 do 7000 evrov na mesec. Ne za Črnkoviča, ne za Krkoviča in ne za družbo Rotis v času svojega delovanja v Patrii ni slišal.

Sojenje je razpisano tudi jutri.