Odvetnik Senica zavrača očitke tožilstva

Poleg Mira Senice je v obtožbi, ki govori o zlorabi položaja in pranju denarja, še Hilda Tovšak.

Objavljeno
14. julij 2015 17.43
28.7.2010 Ljubljana, Slovenija. Miro Senica, Odvetniska pisarna Miro Senica in odvetniki.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ljubljanski odvetnik Miro Senica, zoper katerega je tožilstvo po poročanju medijev vložilo obtožbo, ker da je pri svetovanju pri nakupu delnic Delamarisa k zlorabi položaja napeljeval nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, s čimer naj bi bil pridobil 1,35 milijona evrov, očitke tožilstva zavrača.

Kot je Senica zapisal v odzivu na poročanje o vloženi obtožnici, za obtožbo ni nikakršnega razloga, kar da se je »izkazalo tudi med preiskavo, v okviru katere so številne priče in strokovnjaki, med njimi tudi tisti, ki jih je postavilo sodišče, potrdili, da s poslom ni bilo nič narobe in da Vegrad ni bil oškodovan. Nasprotno, pokazalo se je, da je bil posel za Vegrad zelo donosen. Vse to se bo potrdilo tudi v nadaljnjem postopku,« je prepričan odvetnik. »Poteza tožilca Stanislava Pintarja je bila sicer pričakovana, saj je pred dvema letoma s hišnimi preiskavami naredil prevelik medijski cirkus, da bi se zdaj lahko umaknil,« še pravi.

Po poročanju ene od komercialnih televizij specializirano državno tožilstvo v obtožbi, ki jo je vložilo na celjsko okrožno sodišče, Miru Senici očita, da je pri svetovanju pri nakupu delnic podjetja Delamaris k zlorabi položaja napeljeval nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, s čimer naj bi bil pridobil 1,35 milijona evrov.

Tovšakova je menda obtožena zlorabe položaja, ker naj bi plačala fiktivne storitve in oškodovala Vegrad, medtem ko Blanko Muster in Olgo Zaviršek obtožnica menda bremeni pomoči pri kaznivih dejanjih. Obtožba še ni pravnomočna, saj lahko obdolženi zoper njo vložijo ugovore.

Čeprav je bila sprva med osumljenimi pranja denarja tudi odvetnikova hči Maruša Senica, je zdaj po poročanju medijev ni med obtoženimi.

Pisali smo že, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) aprila 2013 izpeljali več hišnih preiskav zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje. Pridržali so več ljudi, med njimi tudi Senico in njegovo hči Marušo. Iskali so dokaze o spornem milijonskem nakazilu oziroma domnevni proviziji, ki naj bi jo bil Vegrad plačal pri nakupu podjetja Delamaris za dobrih 13 milijonov evrov. NPU je kazensko ovadbo vložil julija 2013, tožilstvo pa je uvedbo sodne preiskave zahtevalo septembra tega leta.

Tovšakova je namreč leta 2007 sklenila pogodbo o svetovanju pri nakupu delnic z družbo Bužekijan, ki jo je zastopala Blanka Muster. Šlo naj bi za fiktivno storitev, ki ni bila opravljena, denar pa naj bi bil namenjen Senici, ki naj bi bil tako obdolžen napeljevanja k zlorabi položaja in pranju denarja.

Prodaja Delamarisa

Zaplet v zvezi s prodajo Delamarisa je pricurljal postopoma v javnost, ko smo mediji večkrat obravnavali sporno gradnjo turistične kmetije Bužekijan pri Mali Sevi (nad Strunjanom). Gradila jo je družba Bužekijan, katere direktorica je bila Blanka Muster, sicer sodelavka v pisarni Senica. Podjetje Bužekijan je imelo sedež v Ljubljani na istem naslovu kot odvetniška pisarna Senica, prokurist družbe Bužekijan pa je bil Franc Zaviršek, soprog Olge Zaviršek, tedaj tajnice v omenjeni odvetniški pisarni.

Pozornost javnosti je bila ves čas usmerjena v to, kako je skupini poslovnežev s pomočjo lokalnih vplivnežev v izolski (in piranski) občini uspelo zgraditi turistično vilo, čeprav je šlo za območje, kjer taka gradnja ni dovoljena. Šele pozneje se je izvedelo, da je družba Bužekijan leta 2007 posredovala pri preprodaji Delamarisa.