Odvetniki bi zaslišali Bertoncljevo

Kljub napovedi sodbe sodnik dopustil možnost za sklic še ene obravnave v zvezi s prodajo Merkurjevega centra na Primskovem.

Objavljeno
21. september 2016 18.09
Slovenija, Kranj, 22.Oktober2012, Trgovina Merkur Primskovo. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Bl. R.
Bl. R.
Kranj – Čeprav je sodnik Aleksander Urankar na nadaljevanju sojenja v obravnavi devetmilijonske odškodninske tožbe Merkurja proti peterici nekdanjih vodilnih v Merkurju končal obravnavo in napovedal pisno sodbo, je dopustil možnost za sklic še ene obravnave in zaslišanje Marte Bertoncelj.

Merkur v stečaju od nekdanjih članov uprave Gorana Čelesnika in Milana Jelovčana in nadzornikov Jakoba Piskernika, Branka Dernovška in Marte Bertoncelj, ki je bila predsednica nadzornega sveta in hkrati tudi direktorica Merfina, terja odškodnino zaradi oškodovanja pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem.

Že lani je nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu sodišče naložilo plačilo sorazmernega deleža odškodnine, vendar je od Kordeža Merkur ne more izterjati. Sodišče mora zdaj odločiti o tem, ali jo bo morala plačati peterica, zoper katere je Merkur vložil tožbo. Kordež je med pričanjem decembra lani prevzel odgovornost nase in med drugim dejal, da je odločitev o preprodaji trgovskega centra sprejel sam, ker da je ta posel spadal pod finance, ki jih je vodil kot predsednik uprave Merkurja.

Sodišče je tako včeraj zaslišalo sodnega cenilca Zvonka Antona Zrimška, ki je vztrajal pri cenitvenem poročilu o izračunani tržni vrednosti nepremičnine, ter nekdanjo vodjo zakladništva v Merkurju Anito Valjavec, ki je zdaj članica uprave Merkurja Trgovine, ki je pojasnila, kako je potekalo podpisovanje dokumentov v Merkurju.

Sojenja se zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležila Marta Bertoncelj, odvetniki pa so predlagali, da bi jo sodišče kljub vsemu zaslišalo. Anka Kozamernik, ki zastopa Bertoncljevo, je povedala, da se njeno zdravstveno stanje izboljšuje in da bi bila februarja prihodnje leto lahko že zaslišana.

Do takrat bi bila znana tudi odločitev višjega sodišča o pritožbi Merkurja na delno sodbo, ki jo je kranjsko sodišče izdalo septembra lani in s katero je zavrnilo odškodninski zahtevek zoper nekdanja Merkurjeva nadzornika Jakoba Piskernika in Branka Dernovška. Samo Ošabnik, odvetnik Merkurja v stečaju, je dejal, da se delna sodba nanaša na dva obtožena, ki sta bila samo člana nadzornega sveta, ob tem pa še izpostavil, da postopek teče že od leta 2011.

Napoved sodnika, da Bertoncljeve ne namerava zaslišati in da bo končal obravnavo, so odvetniki toženih strank označili za procesno kršitev (zaradi neizvedenih dokazov). Kljub vsemu je sodnik še dopustil možnost, da bo sklicana še ena obravnava, če bi se izkazalo, da je zaslišanje Bertoncljeve pomembno.