Odvisnik sodnici iz kleti ukradel marmelado in strešni prtljažnik

Urban Prelac je »zaslovel« pred tremi leti, ko je v sodno dvorano zaklenil sodnico in pobegnil. Iskali so ga tri mesece

Objavljeno
09. september 2016 15.36
SLO ., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. URBANA PRELCA, 15.4.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Še preden je Urban Prelac v sodno dvorano zaklenil sodnico, tožilko, zapisnikarico in pravosodna policista ter zbežal, je na kriminalni poti trčil ob zasebno življenje druge ljubljanske kazenske sodnice. Iz njene kleti naj bi ukradel osem kozarcev marmelade in strešni prtljažnik.

Obtoženi Prelac, ki je imel v preteklosti težave s prepovedanimi drogami, zdaj se po zagovorničinih besedah od njih uspešno odvaja, je leta 2013 spektakularno pobegnil z ljubljanskega okrajnega sodišča. Dobrega pol leta pred tem je po trditvah tožilstva v sostorilstvu z Janezom Habičem vlomil v več kleti na območju Ljubljane. Na vesti naj bi imela štiri velike tatvine in šest poskusov tega dejanja, vse v kleteh v istem bloku.

Ko sta se omenjena ukvarjala z eno od ključavnic, si verjetno nista mislila, da vlamljata v klet kazenske sodnice na ljubljanskem okrožnem sodišču. Iz njene kleti sta izmaknila osem kozarcev z marmelado in avtomobilski strešni prtljažnik, iz druge kleti sta ukradla dva para smučarskih čevljev, smučarsko čelado in moško gorsko kolo, iz tretje pa star računalniški monitor, vreden pičlih deset evrov.

Med preiskavo tatvin so policisti na hodniku, ki vodi do kleti, odkrili cigaretni ogorek s Prelčevimi biološkimi sledmi, v eni od vlomljenih kleti pa uporabljeno injekcijsko iglo, na kateri je bil Habičev DNK. Ta je na predobravnavnem naroku krivdo priznal, medtem ko Prelac zatrjuje, da ni povezan s serijo vlomov. »Nisem kriv. Koliko vem, me obravnavate zaradi cigaretnega ogorka. V kleti so ga našli, ker sem se tam drogiral,« je povedal v zagovoru na začetku glavne obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču. »Mi, ki se drogiramo, se zbiramo po kleteh. Nisem bil edini, ki je s Habičem hodil v te kleti,« je še dodal.

Tožilka ga je spomnila, da je Habič priznal dejanje v sostorilstvu z njim, a Prelac meni drugače. »Kakor vem, je priznal, da je sam zagrešil te vlome,« je zatrdil. Kot priča je nastopil tudi Habič, ki je načeloma potrdil njegove trditve. »Jaz sem priznal, ker sem to res naredil. Vlamljal sem sam. Prelac je bil nekajkrat z mano v kleti, ko smo se zadevali,« je pojasnjeval. Ko mu je tožilka postavljala dodatna vprašanja, pa odgovori niso bili več tako suvereni. »Ne vem, ali je bil zraven, ko sem vlamljal. Se ne spomnim, ker sem bil ves čas zadet,« je priznal. Tožilka je vrtala še naprej in ga vprašala, zakaj na predobravnavnem naroku ni povedal, da Prelac ni imel nič z vlomi: »Ker me nihče ni vprašal, jaz sem priznal samo zase«. Sojenje Prelcu, ki mora na Povšetovi prestati še devet mesecev zaporne kazni zaradi preteklih grehov, se bo nadaljevalo 22. septembra.

Enaintridesetletni Prelac ima sicer že precej izkušenj s sodišči, najbolj izstopa dogodek iz novembra 2013, ko je med sojenjem zaradi vloma izkoristil nepozornost navzočih in dejstvo, da ni bil vklenjen. Pobegnil je iz dvorane, za sabo zaloputnil vrata in jih zaklenil, saj je bil na zunanji strani ključ. Paznika sta sicer v nekaj trenutkih razbila vrata in se pognala za njim, a je že zbežal. Ujeli so ga februarja 2014. Zaradi zaklepanja je bil obsojen na pol leta zapora, nato je višje sodišče sodbo prvostopenjskega spremenilo in ga oprostilo z razlago, da omejitev gibanja, ki so jo doživeli preostali v sodni dvorani, ni trajala več kot deset sekund, kar po oceni višjih sodnikov ni ustrezalo »kriminalni količini, ki je potrebna za izpolnitev znakov tega kaznivega dejanja«.