»Odvzem otroka je bil nujen in skrajen poseg«

Novorojenčka so odvzeli na miren in človeški način, mati se je od njega poslovila, je povedala direktorica CSD Jesenice.

Objavljeno
23. marec 2017 13.01
Jesenice − Direktorica Centra za socialno delo (CSD) Jesenice Anita Bregar je pojasnila, da je bil včerajšnji dogodek, ko so mami pokojne jeseniške deklice odvzeli nekaj dni starega novorojenčka, nujen in skrajen ukrep. Poudarila je, da je bila to strokovno izjemno zahtevna odločitev, saj je bilo prav tako nujno upoštevati človeško dimenzijo. »Ravnali smo tako, kot zahteva naša dolžnost. Moramo poskrbeti za otroka, ki je zdaj pri rejniški družini, in zanj je to v tem trenutku zagotovo najprimernejše. Za njegovo varnost in psihofizične potrebe je poskrbljeno.«

Na Centru za socialno delo so februarja letos sklicali multidisciplinarno ekipo, ki je presojala, kako ravnati v takšnih primerih, in ocenila, da v priporu ni mogoč 24-urni nadzor matere in otroka. »Zaradi zaščite otroka smo morali sprejeti takšne ukrepe. Novorojenčka smo odvzeli na miren in človeški način. Gospa se je od otroka lahko poslovila.« CSD bo nadaljeval aktivnosti v zvezi s primerom in spremljalo stanje.

Bregarjeva je na koncu še enkrat poudarila, da so upoštevali otrokove pravice in mednarodne predpise, in še dodala, da za odločitve o stiku matere z otrokom niso pristojni na CSD, pač pa to urejajo na sodišču.

Presojal je 
multidisciplinarni tim

Na jeseniškem centru za socialno delo so februarja letos sklicali multidisciplinarni tim, ki je presojal, kako ravnati po porodu pripornice. Prakse na tem področju v Sloveniji ni, prav tako predpisi ne urejajo položaja matere z novorojencem v priporu. Iz pripora so jeseniški center takrat obvestili, da v priporu 24-urnega nadzora nad materjo in novorojencem ne morejo zagotoviti, kar z vidika varnosti predstavlja še večje tveganje, je dejala Bregarjeva.

Za začasno odredbo o odvzemu mladoletnega otroka obtoženi surovega ravnanja in povzročitve hudih telesnih poškodb so se odločili na podlagi ocene ogroženosti, ki jo je podal multidisciplinarni tim, je dejala Bregarjeva. Center za socialno delo je dolžan skrbeti za varnost in koristi otroka. Glede na vsa zbrana dejstva in na podlagi ocene ogroženosti ni bilo dvoma, da se morajo poslužiti tega skrajnega ukrepa za zaščito otrokovega življenja, je poudarila Bregarjeva in zagotovila, da so pri odločitvi upoštevali ustavo, zakone in mednarodne predpise o zaščiti otrokovih pravic. O bodočih stikih matere z otrokom bo odločalo sodišče.

Sando Alibabić v sodnem postopku pred kranjskim okrožnim sodiščem, kjer se je začelo tudi sojenje njenemu partnerju in soobtoženemu surovega ravnanja z dveletno deklico Mirzanu Jakupiju, po uradni dolžnosti zagovarja odvetnica Darja Roblek, ki je odvzem otroka ocenila kot kruto dejanje. Otroku bi morali zagotoviti vsaj materino mleko, je dejala. Pravico do dojenja bi otroku in materi morali zagotoviti. Vsi so devet mesecev vedeli za nosečnost pripornice in bi se lahko vnaprej ustrezno pripravili in jima po porodu zagotovili vsaj minimalne pravice, je opozorila.

Domneva nedolžnosti

Poudarila je, da za obtoženo velja domneva nedolžnosti, dokler sodni postopek ni pravnomočno končan in da je brez izkazanega nasilja vzgojila tri otroke, da materi še ni ničesar dokazano ter da je zato prezgodaj ugotavljati nevarnost za novorojenega otroka. Pravi še, da je Center za socialno delo Jesenice takšno odločitev sprejel tudi zaradi pritiska javnosti. Ob tem Roblekova razmišlja o tožbi na Evropskem sodišču za človekove pravice. Anita Bregar, direktorica CSD Jesenice, je dejala da odvetnico razume in da ima možnost, da se poslužuje vseh pravnih poti.

V uradu varuha človekovih pravic so o primeru obveščeni zgolj iz medijev, je povedala Nataša Kuzmič iz urada varuhinje človekovih pravic. Doslej pobude za sprožitev postopka niso prejeli in za zdaj ne načrtujejo, da bi se do vprašanja opredelili in zavzeli stališče.

Popoln nadzor je nemogoč

Dr. Dragan Petrovec, raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti, o primeru jeseniške deklice pravi, da so imeli na jeseniškem CSD le dve možnosti: pustiti novorojenega otroka pri materi, ki je obtožena hudega kaznivega dejanja, in tvegati, da se skrajni primer ponovi ali pa materi otroka odvzeti. V takšnih primerih je težko biti pameten, je dejal in o odločitvi CSD Jesenice dejal, da so se odločili tako, da je tveganje za otroka čim manjše. Na pomislek odvetnice Darje Roblek, ki poudarja, da so imeli pristojni dovolj časa, da bi že v času do poroda našli primerno rešitev, je Petrovec dejal, da je v praksi zelo težko izvedljivo nadzirati mater med dojenjem. Popoln nadzor je nemogoč, pri vsem skupaj pa je prisoten še strah, da bi se tudi novorojenemu otroku kaj zgodilo. V tem primeru bi javno linčali vse, ki bi kaj takega omogočili, je še dejal Petrovec.

Kdaj se bo sojenje obtoženima nadaljevalo, za zdaj še ni znano, saj je že na predobravnavnem naroku sodnica Milena Turuk dejala, da bo nadaljevanje sojenja odvisno od stanja 38-letne matere in novorojenca.