Ogenj uničil Sitarsko hišo, objekt kulturne dediščine

To je že drugi požar, ki je v zadnjih tednih zajel Sitarsko hišo, zato so se že pojavile govorice, da ne gre za naključje.

ned, 24.06.2012, 09:19; spremenjen: 22:05

Kranj - Minulo noč je v Stražišču, tik pod Šmarjetno goro, zgorela Sitarska hiša. Kot so sporočili s centra za obveščanje, je požar zapuščen objekt kulturne dediščine zajel okoli 2. ure. Ogenj, ki je Sitarsko hišo uničil, so pogasili kranjski poklicni gasilci, vzrok in višina materialne škode pa še nista znana, so dodali na centru za obveščanje. Ker je ogenj, ki je tudi takrat vzplamtel ponoči, Sitarsko hišo močno poškodoval že pred dobrim mesecem, so se pod Šmarjetno že pojavile govorice, da ne gre za naključje.

Sitarsko hišo, ki je pričala o izdelovanju sit na tem območju Gorenjske, so pred tremi desetletji iz jedra kraja preselili na obrobje. V zadnjem času je hiša vztrajno propadala v s(r)amoti in bila zato nemalokrat označena za eno od sramot gorenjske metropole.

Na Mestni občini Kranj so že v začetku leta, ko jih je o propadajoči sramoti spraševal svetnik Matej Gal Pintar (lista Mladi za Kranj), pojasnili, da zemljišče in hiša nista last občine, temveč sta v lasti avstrijske državljanke. Dodali so, da so v preteklosti že večkrat zastavili vprašanja strokovnjakom, se hiši pogovarjali s predstavniki Krajevne skupnosti Stražišče in Vladimirjem Knificem, takratnim vodjo območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je leta 2009 ocenil, da je »Sitarska hiša neprimerna za preselitev in obnovo, saj se je lesna goba razširila po celotnem objektu.« V začetku leta so na kranjski občini tudi pojasnili, da nimajo pravice razpolagati z objektom, ki leži na tujem zemljišču, in da prav tako nimajo nikakršne dokumentacije, ki bi občini dajala pravico za razpolaganje s tem objektom.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se